Problemen nog niet voorbij

Varkens in VS mogelijk resistent tegen PED-virus

27 Mei 2014 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De virusziekte Porcine Epidemische Diarree is sinds april 2013 meer dan 6.600 keer geconstateerd in de VS en meer dan zeven miljoen biggen zijn gestorven aan de gevolgen van de ziekte. Verschillende instanties, waaronder het Amerikaanse ministerie van Landbouw en Rabobank, vrezen voor een tekort aan varkensvlees, maar de Wereldorganisatie voor Diergezondheid (OIE) denkt dat de problemen zich vanzelf gaan oplossen.

De OIE zegt dat het PED-virus zich als een olievlek heeft weten te verspreiden in Noord-Amerika door een gebrek aan natuurlijke immuniteit. ‘De ziekte heeft vooral onder jonge dieren slachtoffers geëist’, zegt Brian Evans,  adjunct-directeur bij de OIE, tegen over Bloomberg.

Evans verwacht echter dan de problemen met het PED-virus zichzelf deels oplossen. ‘Niet alle varkens, vooral de wat oudere dieren, sterven aan het virus. Deze varkens worden onderdeel van de oplossing omdat de resistentie tegen de ziekte na verloop van tijd toeneemt en varkens minder vatbaar worden.’

‘Zeugen die in contact zijn gekomen met het virus maar de ziekte hebben overleefd, ontwikkelen antistoffen die worden doorgegeven aan de volgende generatie’, zegt Evans. ‘Volgens de cyclus wordt de toegenomen immuniteit en resistentie zes tot negen maanden na de eerste uitbraak zichtbaar. De gevolgen van de ziekte nemen zeker af richting het einde van 2014’.

De OIE de toekomst voorzichtig positief tegemoet ziet, maar de problemen voor de Amerikaanse varkenssector zijn nog lang niet voorbij. De strenge winter in de VS en Canada kan de verspreiding van het PED-virus hebben versneld omdat de bevroren mest moeilijker te verwijderen was. Daarnaast zegt Evans dat voorkomen moet worden dat de ziekte overslaat naar nieuwe gebieden. Dieren die nog niet eerder in aanraking zijn gekomen met de ziekte zijn meer vatbaar.

Ook is de ziekte een wake-upcall voor de Amerikaanse veehouderij. Volgens Evans liggen de eisen voor bioveiligheid in de VS lager dan in Europa. ‘De VS moet beseffen hoe belangrijk bioveiligheid is in de dierlijke productie.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Paul 28 Mei 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkensmarkt/artikel/item/10851256/Varkens-in-VS-mogelijk-resistent-tegen-PED-virus]Varkens in VS mogelijk resistent tegen PED virus[/url]
Vergelijkbaar met virusdiarree in 1974. Dat hakte er toen flink in. Alle biggen tot 14 dagen oud en alles wat binnen twee/drie weken geboren werd stierf. Echter, in 1978, ging het virus nogmaals rond. Verklaring toen was dat de zeugenstapel grotendeels gewisseld was en de vervangers opnieuw geen weerstand hadden. Later kwam het virus nog sporadisch voor.
Ben benieuwd of dit USA virus hetzelfde patroon volgt.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden