Voor financiële vergoeding

NVV daagt provincie Brabant voor de rechter

18 Juli 2014 - Redactie Boerenbusiness

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) wil dat de provincie Noord-Brabant de extra investeringen vergoedt die varkenshouders moeten doen om aan de Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij te volden. De NVV is hiervoor een juridische procedure gestart tegen de provincie. Ook stelt de NVV dat een aantal van de regels onrechtmatig is.

Volgens de NVV komt de provincie Brabant de afspraken die zijn gemaakt in het Verbond van Den Bosch, niet na in de Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij. In het verbond hebben verschillende partijen die actief zijn in de varkensvleesketen, afgesproken dat verduurzaming van de veehouderij een verantwoordelijkheid is van alle partijen, maar vooral van de retail. De NVV stelt dat de financiële lasten voor verduurzaming van de varkenssector nu volledig door de varkenshouders worden gedragen en dat de provincie en de retail geen bijdrage leveren.

De NVV wil via de rechter afdwingen dat alle partijen de afspraken nakomen die in het Verbond van Den Bosch zijn gemaakt. ‘De Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij legt enkel bovenwettelijke eisen op aan de veehouders, zonder dat daar een vergoeding van de meerkosten tegenover staat. Dit is compleet tegen de gemaakte afspraken in’, zegt NVV-secretaris Frank Donkers, die verder benadrukt dat de Nederlandse wet- en regelgeving al veel strenger is dan de Europese normen.

Niet alleen de financiële gevolgen van de Brabantse Zorgvuldigheidsscore, maar ook de onrechtmatigheid van verschillende regels is een doorn in het oog van de NVV. Onderdelen van de Verordening Ruimte 2014 (VR2014) die betrekking hebben op de hoogproductieve veehouderij, moeten volgens de NVV onverbindend worden verklaard. De regels leiden tot hogere kosten, die met het huidige systeem voor rekening van de veehouders komen. Volgens Donkers zijn niet alle regels in de VR2014 ruimtelijk relevant en is een aantal eisen in de Brabantse Zorgvuldigheidsscore al geregeld in hogere regelgeving.

Omdat de provincie Brabant de zorgvuldigheidsscore verder wil ontwikkelen, vreest de NVV dat Brabantse varkenshouders in de toekomst met meer problemen te maken krijgen. De zorgvuldigheidsscore is een instrument dat de komende jaren wordt aangepast waardoor varkenshouders voor nieuwe aanpassingen en investeringen komen te staan en minder in staat zijn te concurreren met varkenshouders in andere landen. ‘Sterker nog, de provincie Noord-Brabant ís momenteel zelfs al bezig met een volgende versie van de BZV’, zegt Donkers.

Ook varkenshouders in andere provincies krijgen mogelijk te maken met de gevolgen van de Brabantse Zorgvuldigheidsscore. De NVV verwacht dat meer gebieden de Brabantse regelgeving gaan invoeren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

NVVrechtzaak
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden