Geen negatieve publiciteit

Varkenshouders gaan vrijdag acties plannen

12 Augustus 2015 - Redactie Boerenbusiness - 15 reacties

De onvrede onder varkenshouders groeit. Hoewel de NVV geen voorstander van acties is, is een groeiend aantal varkenshouders er wel voor een geluid te laten horen. Vrijdag gaat een groep varkenshouders praten over wanneer er acties komen en hoe deze in worden gevuld.

Varkenshandelaar Jan de Koning uit Lunteren stuurde vrijdag 7 augustus een brief naar zijn relaties om te peilen hoe varkenshouders tegenover acties staan. In de loop van de week kreeg De Koning steeds meer bijval. ‘Er zijn veel mensen die mij bellen, zowel varkenshouders als vermeerderaars en andere mensen die iets te maken hebben met de sector. Hoe groot de groep is die voorstander van acties zijn, is mij niet helemaal duidelijk. Het aantal mensen groeit wel.’

De positieve reacties sterkt De Koning in zijn overtuiging een geluid te laten horen. ‘Je voelt je gesteund door de reacties. De onvrede onder de mensen is groot, want de kosten zijn door alle investeringen en door de mest alleen maar gestegen, terwijl de prijzen dalen. Er wordt al bijna een jaar gewerkt zonder dat de kostprijs wordt terugverdiend. Dat kan zo niet langer doorgaan en mensen in Nederland moeten dat ook een keer te horen krijgen. Het houdt een keer op.’

Hoewel het aantal mensen dat via acties een geluid wil laten horen groeit, heeft De Koning niets van de NVV gehoord. ‘ik heb mijn brief ook naar de NVV gestuurd, maar geen reactie van het bestuur gekregen. Dat de NVV alleen maar wil praten vind ik een slechte zaak. Er zijn voldoende NVV’ers die aan mij hebben laten weten voorstander van acties te zijn.’

We willen een geluid laten horen en daar hoort geen negatieve publiciteit bij

De Koning weet nog niet hoe de acties eruit komen te zien. Hij sluit niets uit, behalve plunderingen en vernieling. ‘We willen een geluid laten horen dat het heel erg slecht gaat met de sector. Daar hoort geen negatieve publiciteit bij. Ik wil geen plunderingen en vernielingen zoals wel in Frankrijk gebeurd, maar ik sluit het bezetten van de snelweg niet uit.’

Dat de NVV geen acties wil, houdt De Koning niet tegen. Wanneer er protesten worden georganiseerd, is nog niet duidelijk. Aan het begin van de week werd donderdag genoemd, maar dit is onwaarschijnlijk. ‘We hebben het er wel over gehad om donderdag actie te gaan voeren, maar dat gaat niet gebeuren. Niet door ons tenminste en van anderen heb ik hier ook niets over gehoord. Wel komen we vrijdag bij elkaar met een groep van 10 tot 15 mensen die alle delen van het land vertegenwoordigen om een plan te maken. Als we actie gaan voeren, dan willen we het wel goed georganiseerd doen en duidelijke standpunten naar voren brengen.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
15 reacties
Eric Hubers 12 Augustus 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkensmarkt/artikel/10865209/Varkenshouders-gaan-vrijdag-acties-plannen]Varkenshouders gaan vrijdag acties plannen[/url]
Ik zou het erg onredelijk vinden als andere ondernemers in Nederland door eventuele acties worden gedupeerd. Het afzetten van snelwegen of zoiets dergelijks treft ondernemers die er niets aan kunnen doen. Als de varkenssector op een dergelijke oneerlijke manier zou worden getroffen, zou zij zich ook erg benadeeld voelen. Mijn oproep aan de varkenssector: "bezint eer gij begint!!
tempo 12 Augustus 2015
acties zijn voor veel varkensboeren al te laat.
het is al half 1 ipv vijf voor 12.
big-varken 12 Augustus 2015
Helemaal met Eric eens.

Resultaat is negatief.
Gerard Bultman 12 Augustus 2015
Hallo Dhr. Hubers,

Dat is erg onredelijk van u. De nood is erg hoog en een uurtje stil staan krijgt niemand wat van. Waarschijnlijk is bij u de nood nog niet zo hoog (geweest).

Beste varkensboeren, succes met de acties. Laat NL maar horen hoe het zit.
Ik ben zelf geen varkensboer, maar als dat wel zo zijn zou ik het wel weten.

Gerard Bultman (ook ondernemer)
J van leeuwen 12 Augustus 2015
Mr Huibers, hebt u een beter idee om de varkens Boeren te helpen. Zij vechten al zo lang om hun hoofd boven water te houden. Hebt u enig idee hoeveel risicos deze mensen dragen. Hoe kundig ze zijn. Mening mens kan veel van hun leren. Zij verdiend een goed inkomen. Hebt u enig idee hoe het voelt om hard te werken en aan het Einde van het jaar op je te krijgen van de bank dat je weer geld hebt verloren. Dat je niet rendable bent. Zij staat met de rug tegen de muur. En er wordt Alleen maar op Ze geschoten.
J van leeuwen 12 Augustus 2015
Dr. Hubers, Hebt u een beter idee om de varkens Boeren te helpen. Zij vechten al zo lang om hun hoofd boven water te houden. Hebt u enig idee hoeveel risicos deze mensen dragen. Hoe kundig ze zijn. Mening mens kan veel van hun leren. Zij verdiend een goed inkomen. Hebt u enig idee hoe het voelt om hard te werken en aan het Einde van het jaar Alleen maar meer schulden te hebben opgebouwd. Zij zorgen 365 dagen per jaar er voor dat wij een lekker stukje vlees op Tafel hebben staan. Zij staat met de rug tegen de muur en er wordt Alleen maar op Ze geschoten. Als zij wegvallen dan heeft dat grootte gevolgen. Denk aan al die bedrijven die zij in busines houden. Zoals voer leveranciers, tranport, bouw en instalatie bedrijven, slachthuizen, de verwerkende industrie. En ga zo maar verder. Hoeveel mensen werken hier wel niet. Wat ze nodig hebben is steun van ons allemaal. Als het hun goed gaat, gaat het beter met ons Allemaal. Succes varkens Boeren.
Bertus 12 Augustus 2015
Kunnen de melkveehouders ook niet meedoen?
big 13 Augustus 2015
Dag Eric ik ben het met je eens maar waarom proberen we niet met elkaar op te trekken, nu is de leghennen houderij even rustig omdat het goed lijkt te gaan omdat het in Amerika crisis is.
Dus mijn advies lig niet iedere de andere af te vallen en ga samen iets proberen voor mijn part actie voeren maar ik vind dat we in BRUSSEL moeten zijn. Het is door de Vlieigtuigramp dat ze ons kapot maken stuk voor stuk.
Eric Hubers 13 Augustus 2015
Beste big en anderen. Ik ben het er volledig mee eens dat de positie van de varkenshouders verbeterd moet worden. Ik draag de varkenshouderij een zeer warm hart toe. Ik heb er ook 16 jaar lang in gewerkt, maar ben met alleen legkippen verder gegaan. Dat de eierprijzen nu even goed zijn, neemt bij mij de zorgen voor de toekomst niet zomaar weg. Onze positie als intensieve veehouders in de keten en in de maatschappij is verre van goed genoeg. We verdienen een veel betere positie, maar krijgen het nog niet voor elkaar om gezamenlijk deze positie af te dwingen. Het zou misschien wel kunnen, maar dan zouden wij als boeren elkaar moeten vertrouwen en gezamenlijk het aanbod van onze producten moeten stroomlijnen. Mijn oproep om voorzichtig te zijn met acties is niet bedoeld als aanval tegen de varkenshouderij, maar juist om ze te behoeden voor het verslechteren van hun imago. Als acties leiden tot kosten of ergernis bij andere ondernemers of burgers, dan ben je bij die groep je krediet in ieder geval kwijt. Bovendien is het oneerlijk om mensen schade toe te brengen door acties, wanneer zij niets aan het probleem kunnen doen.
Het is zeker tijd voor actie, maar dan gericht op het versterken van de positie in de keten en in de maatschappij. Hier wil ik graag gezamenlijk in optrekken, want ook de positie van de pluimveehouder wankelt altijd.
Of Brussel ons kan helpen, weet ik niet. Het zou zeker wel zo moeten zijn, maar mijn ervaring in Brussel is, dat andere landen niet bepaald warm worden om een betere positie van de Nederlandse veehouder te bevorderen. Zij zien ons vaak als de grootste concurrent.
Suggesties zijn zeker welkom!!
big 13 Augustus 2015
Nou Eric als het echt zo is dat de rest van Europa dat zo ziet is er voor de Nederlandse veehouderij maar 1 oplossing en dat is toch echt krimpen, als we altijd tegen alles in moeten gaan zullen we altijd de laagste opbrengst prijs hebben.

Ik zeg het zelf ook graag, ik heb zelf 2000 zeugen maar dit houd niemand vol.
Laatste jaar toch echt 400.000 € verlies gedraaid.

Mest 18, € big 3 entingen, luchtwassers, groepshuisvesting, en ga zo maar door,
big 13 Augustus 2015
foutje ik wilde schrijven zeg het NIET graag, ipv zeg het graag
vereke 13 Augustus 2015
De macht van de grote getallen zo sommige boeren dat graag zien, nietwaar?
big 13 Augustus 2015
Nou dat is wat ze ons 7 jaar terug wijs gemaakt hebben Nederland en Denenmarken moeten kraamkamer van Europa worden dus volle wagens biggen produceren.
theo 13 Augustus 2015
Klopt tempo, voor veel varkenshouders is het al te laat!!!!
Hr.Sepp 19 Augustus 2015
Beste boeren helaas is het zo maar niet wijzen naar Rusland het zal je gebeuren dat je vader en je moeder uit de lucht worden geschoten en als ik bij jullie kom en beslag of land in neem dan staan jullie ook op je achterste benen.
Dus denk daar maar eens over dan is er meer tussen hemel en aarde.
Ecomisch gedacht moeten we doen waar we goed in zijn en een omscholing doen zoals het kabinet zegt , als er geen toekomst inzit.
Ik ben 60 jaar en ontslagen wat nu inderdaad omscholen.
Succes en kijk eens wat verder rond en anders vertrekken naar buitenland met je bedrijf doeiii
Mvrgr.Sepp
WW 20 Augustus 2015
@ Hr Sepp, de politiek in Europa heeft gekozen voor sancties en ik denk dat dat de meeste varkenshouders er het er mee eens zijn dat Rusland zijn gang niet mag gaan en vooral niet als je een burgervliegtuig uit de lucht schiet.
Maar waarom moet de agrarische sector dan opdraaien voor de lasten die dit met zich mee brengt. Wij varkenshouders kunnen er helemaal niks aan doen maar krijgen wel een prijs daling voor onze kiezen die op een gezinsbedrijf toch al snel meer is dan €100.000. Meerdere sectoren hebben al enige compensatie gekregen maar de varkenshouder nog 0 komma 0. Is dit wel fair?
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden