Voor Algemeen Overleg

Varkenssector gaat 3 september actie voeren

28 Augustus 2015 - Redactie Boerenbusiness

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders en de LTO vakgroep Varkenshouderij gaan donderdag 3 september actievoeren in Den Haag. Het besluit om actie te gaan voeren hebben de belangenbehartigers genomen in overleg met de leden en het besluit is een direct gevolg van de teleurstellende uitkomst van het overleg met staatssecretaris Dijksma.

In een verklaring laat de NVV weten dat de leden de uitkomst van het gesprek niet voldoende vinden en actie willen gaan voeren. De leden hebben aangegeven te willen beginnen met een publieksvriendelijke actie. ‘Komt er op korte termijn geen oplossing voor de schrijnende financiële situatie in de varkenshouderij, dan wordt de druk de komende weken verder opgevoerd.’

De eerste actie staat gepland voor donderdag 3 september voor het Tweede Kamergebouw op het Plein in Den Haag. De actie wordt voorafgaand aan het Algemeen Overleg (AO) Landbouw gehouden, waar staatssecretaris Sharon Dijksma haar inzet voor de extra Landbouwraad, op 7 september in Brussel, bespreekt met de Tweede Kamer.

Het thema van de actie is ‘Als de boer toch niks verdient, dan geven ze het liever gratis weg.’ De precieze invulling wordt, in afwachting van een inmiddels aangevraagde vergunning, momenteel met de leden besproken.

Met de actie willen NVV en LTO de Kamerleden ervan overtuigen dat steun voor varkenshouders op korte termijn noodzakelijk is. De belangenbehartigers willen lastenverlichting, bijvoorbeeld door verlaging van de keuringskosten, voor varkenshouders die momenteel zwaar onder de kostprijs produceren.

Varkenshouders zijn, door alle extra eisen die Nederland legt bovenop de Europese eisen op het gebied van milieu en dierenwelzijn, 19 cent per kilogram varkensvlees duurder uit dan Europese collega’s. NVV en LTO pleiten dan ook voor een Europees gelijk speelveld, waarin alle varkenshouders in Europa aan dezelfde wetten en regels voldoen.

‘De leden geven aan dat lastenverlichting nu nodig is en rekenen er dan ook op dat de Tweede Kamer hen hierin steunt. Met de actie op 3 september doen zij een persoonlijk beroep op de politiek’, aldus NVV-voorzitter Ingrid Jansen en waarnemend voorzitter Eric Douma van LTO Varkenshouderij.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden