Marktsituatie beter vertalen

Franse varkensslachter komt met huisprijs

22 September 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Bigard, de Franse varkensslachter die in augustus besloot uit de Bretonse varkensbeurs te stappen, heeft een eigen varkensprijs in het leven geroepen. Het gaat om een referentieprijs die een betere vertaling moet zijn van de actuele marktsituatie. Bigard protesteert hiermee tegen de druk die varkenshouders uitoefenen op de markt. 

Bigard keert in week 39 een prijs van 1,329 euro uit. Dit is aanzienlijk minder dan de 1,40 euro die Franse varkenshouders als minimumprijs eisen. Ook ligt de notering van Bigard onder het niveau van de Bretonse varkensbeurs, die momenteel een prijs noteert van 1,372 euro.

Dit is een oorlogs-verklaring aan varkens-houders 

De partijen die Franse varkenshouders vertegenwoordigen, hekelen de stap van Bigard. ‘Dit is een professionele en politieke bom onder de sector en een oorlogsverklaring aan varkenshouders. Het is een bewuste provocatie waar ongetwijfeld een reactie van de sector op komt.’, zei NPF-voorzitter Paul Affray dreigend tegenover Pleinchamp.

Ook de FRSEA, de agrarische vakbond, accepteert de stap van Bigard niet. ‘Deze slachterij heeft zich altijd tegen de markt gekeerd. Dat is geen geheim,’ zegt François Valy, voorzitter van de vakgroep varkens binnen de FRSEA. ‘De huisprijs van Bigard is een catastrofe omdat geen enkele varkenshouder straks nog dezelfde prijs uitbetaald krijgt. Bovendien kan het een oorlog tussen slachterijen, vleesvarkenshouders en vermeerderaars veroorzaken.’

Bigard slacht ongeveer 20 procent van alle varkens in Frankrijk. In augustus boycotte Bigard de Franse varkensbeurs. De slachterij deed dit in samenwerking met Cooperl, de andere grote speler op de Franse varkensmarkt. De verwerkers waren ontevreden over de minimumprijs van 1,40 euro per kilo waarmee de regering de noodlijdende varkenshouders wil ondersteunen. De slachterijen zeggen dat met deze onnatuurlijke 'politieke' prijs het gat met concurrerende landen te groot is en er weinig marge meer overblijft.

Bigard meent dat er structurele problemen blijven in de Franse varkenssector. ‘De structurele problemen vormen een groeiend risico voor de financiële resultaten van slachterijen. Om de strategie van Bigard te kunnen handhaven en om te kunnen blijven investeren in de varkenssector is het van belang dat de prijzen overeenkomen met de vraag- aanbodsituatie. Dit is niet langer mogelijk via de Bretonse varkensmarkt. Wij kunnen er ook voor kiezen om het aantal slachtingen te verlagen om de kosten te drukken, maar dit weigeren wij omdat dit nog meer schade veroorzaakt. Wij willen graag alle aangeboden varkens opnemen, maar dan hoort daar wel een correcte prijs bij. Vandaar onze notering van 1,329 euro per kilo,' laat Bigard weten in een verklaring.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
john 22 September 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkensmarkt/artikel/10865892/Franse-varkensslachter-komt-met-huisprijs]Franse varkensslachter komt met huisprijs[/url]
kunnen met zijn allen gewoon een goeie prijs bedingen...
Joan 22 September 2015
Is het niet huilprijs
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden