Structurele oplossingen vinden

België onderzoekt toekomst varkenshouderij

26 November 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De Nederlandse varkenshouderij bevindt zich in een diepe crisis, maar dit geldt ook voor de Belgische sector. De Vlaamse minister van Landbouw, Joke Schauvliege dringt aan op een grondige toekomstverkenning voor de varkenssector waarmee structurele oplossingen worden bedacht voor de problemen waar de sector mee kampt. Dit meldt Vilt.be.

De crisis in de varkenssector, maar ook in de andere landbouwsectoren, leidde in augustus tot felle protesten in veel Europese lidstaten. Naar aanleiding van de protesten maakte de Europese Commissie budget vrij voor maatregelen die de druk moesten verlichten. België heeft 8,235 miljoen euro vrijgemaakt, specifiek voor de varkens- en de vleesveehouderij.

De steun biedt echter geen structurele oplossing voor de lange termijn en ook binnen het Europese landbouwbeleid ontbreekt een goede langetermijnvisie die een einde maken aan de problemen.

Om de varkenssector weer gezond te maken, zegt de Vlaamse minister van Landbouw, Joke Schauvliege, ‘dat zich daarom een grondige evaluatie opdringt van het toekomstpotentieel van de sector. Dit schrijft Schauvliege in haar beleidsbrief voor 2015-2016.

Het onderzoek is een kans voor varkenshouders om zelf voorstellen aan te dragen die de sector een nieuw elan kunnen geven

Om het toekomstpotentieel van de sector te evalueren, lanceert Schauvliege in 2016 een uitgebreide enquête om in kaart te brengen wat specifieke knelpunten op varkensbedrijven zijn, wat de afzet en de relaties in de keten zijn en wat toekomstplannen- en perspectieven zijn. ‘Het biedt een kans om vanuit de varkenshouders zelf mee toekomstgerichte voorstellen te doen die de sector een nieuw elan kunnen geven’, schrijft Schauvliege.

Ook werkt het Belgische ministerie van Landbouw aan het in kaart brengen wat de meerwaarde is van de verschillende kwaliteitssystemen voor vers en verwerkt varkensvlees. België kent verschillende kwaliteitssystemen, labels en initiatieven, maar het is de vraag in hoeverre dit bijdraagt aan de diversificatiestrategie voor de varkenshouderij. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
vac 26 November 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10867002/België-onderzoekt-toekomst-varkenshouderij]België onderzoekt toekomst varkenshouderij[/url]
mooie praatjes ,geleerd van de nederlanders
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden