Brabant maakt eigen beleid

Varkenssector en Brabant niet met elkaar om tafel

8 Maart 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) schuift voorlopig niet aan bij de rondetafelgesprekken van de provincie Noord-Brabant waarin samen met andere organisaties wordt gesproken over de vernieuwing van de Brabantse varkenshouderij.

De reden dat de varkenshouders niet met de provincie in gesprek willen, is dat Noord-Brabant niet wil praten met de regiegroep Vitale Varkenshouderij. Zolang de provincie niet met de regiegroep wil spreken, zien de varkenshouders niet de meerwaarde in van de rondetafelgesprekken die de provincie Brabant organiseert. ‘Een uitnodiging aan landbouwgedeputeerde Anne-Marie Spierings om de Brabantse klokken gelijk te zetten met die van de regiegroep is helaas nog onbeantwoord gebleven.’

Binnen de regiegroep werkt de POV, onder voorzitterschap van oud-minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal, intensief samen met het ministerie van Economische Zaken en Rabobank. De regiegroep wil komen tot een gezonde en toekomstbestendige varkenshouderij in Nederland. ‘De varkenshouders willen in dit traject graag samen optrekken met de provincie’, zeggen voorzitter Ingrid Jansen en vicevoorzitter Eric Douma van de POV. Zij stellen dat er in de varkenshouderij een breed besef is voor een structurele verandering van de keten. ‘Dat besef wordt gedeeld door een (nationaal) dekkend netwerk van relevante bedrijven en organisaties’, aldus Jansen en Douma.

De plannen van de POV, waar de afgelopen maanden hard aan is gewerkt, naderden de uitvoering en bovendien zijn er, met goedkeuring van het ministerie van Economische Zaken, middelen vanuit de EU beschikbaar voor gesteld. In week 11 wordt de varkenshouderij geraadpleegd over de concrete uitvoering van de plannen.

Plannen, processen en projecten van de provincie moeten parallel lopen met het traject Vitale Varkenshouderij

Juist omdat het traject Vitale Varkenshouderij in een gevorderd stadium zit, betreurt de POV het dat de provincie Brabant hier niet bij wil aanschuiven. ‘Wij willen alle verzamelde kennis en de verenigde kracht vanuit de varkenshouderij graag leidend laten zijn in het vernieuwingstraject van de provincie Brabant. Plannen, processen en projecten van de provincie moeten parallel lopen met het traject Vitale Varkenshouderij en op inhoud moeten worden afgestemd. Samen kun je veel meer’, menen Jansen en Douma.

In plaats daarvan heeft Spiering niet gereageerd op de uitnodiging van de POV en Uri Rosenthal ziet dit als een gemiste kans. ‘Brabant wil op eigen houtje beleid maken, terwijl wij gezamenlijk veel snelle doorbraken kunnen realiseren. Die intentie is er vanuit de varkenssector volop’, zeggen Jansen en Douma.

Voordat de varkenshouders verder praten over de invulling van de plannen van Brabant, wil POV dat er eerst een gesprek plaatsvindt tussen Uri Rosenthal en Anne-Marie Spierings. In dit gesprek moeten afspraken worden gemaakt over aansluiting van het plan van Spierings om de Brabantse varkenshouderij te vernieuwen, bij het traject Vitale Varkenshouderij.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
speklap 8 Maart 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10868606/Varkenssector-en-Brabant-niet-met-elkaar-om-tafel]Varkenssector en Brabant niet met elkaar om tafel[/url]
goed van p.o.v.!
provincie praat liever over dan met ondernemers, schandelijk.
john 8 Maart 2016
wil je tot een goede uitvoering komen zal je een breed gedragen plan moeten maken. helaas is er op link(s)e rakkers niet te vertrouwen
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden