Onvoldoende inzet op export

Vleessector EU niet onder indruk van crisismaatregelen

21 Maart 2016 - Redactie Boerenbusiness

De Europese vleesindustrie is niet onder de indruk van de maatregelen die de Europese Commissie neemt om de varkenssector van de EU te ondersteunen. Met name het gebrek aan inspanning om de export te vergroten wordt gemist in de voorstellen.

De Europese Commissie overlegde maandag 14 maart met de landbouwministers van de lidstaten. Phil Hogan, eurocommissaris voor Landbouw, stelde na dit overleg een nieuwe particuliere opslagregeling voor. Ook wil de commissie een Meat Market Observatory oprichten, waarmee ontwikkelingen in de vleesketen beter in kaart moeten worden gebracht. 

De voorstellen kregen positieve reacties van verschillende partijen, waaronder Copa-Cogeca, maar niet van de vleesindustrie. De National Pig Association en de European Livestock and Meat Trading Union (UECBV), zijn niet onder de indruk van de maatregelen die de pijn in de varkenssector moeten verzachten, meldt Global Meat News. 

De focus moet meer liggen op het promoten van varkensvlees in derde landen, maar ook in de EU

Zoë Davies, voorman van de Britse National Pig Association, verklaarde vooral teleurgesteld te zijn dat niet meer inspanning wordt geleverd om de export te vergroten. 'Wij zijn niet bepaald onder de indruk van de maatregelen die de commissie voorstelde. We begrijpen dat er grenzen zijn aan wat de commissie kan doen, zeker omdat de crisis een gevolg is van overaanbod op de Europese markt. De focus moet meer liggen op het promoten van varkensvlees in derde landen, maar ook in de EU om de dalende consumptie af te remmen en de export te vergroten. Dit haalt de druk van de markt zodat de prijzen beter kunnen herstellen. 

Volgens Jean-Luc Mériaux, voorzitter van de UECBV moet de vleesindustrie geen wonderen verwachten van handelsmissies die georganiseerd worden door de EU zoals onlangs in Cuba. ‘De UECBV verwacht dat deze inspanningen zeker resultaat gaan opleveren in de komende jaren, maar op korte termijn is het effect marginaal’, aldus Mériaux.

Als reactie op de afgekondigde PO regeling, antwoordde Mériaux gematigd positief. ‘De UECBV ondersteunt deze maatregel, maar het succes daarvan valt of staat met een juiste timing.’ Volgens de zegsman wordt aan de randvoorwaarden, voor een dergelijke regeling, voorlopig nog niet voldaan.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden