Export naar Duitsland halveert

Herkomstwetgeving remt varkensexport Nederland

1 April 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Door de implementatie van nieuwe wetgeving die verplicht dat op voedseletiketten het land van herkomst wordt aangegeven, heeft er een verschuiving plaatsgevonden in de handel in levende varkens tussen de verschillende lidstaten. Met name Nederland is getroffen door de wetgeving. 

Door de herkomstetikettering schroefde Duitsland de import sterk terug. In 2015 voerde het land 14,07 miljoen levende varkens in, wat een daling is van 6,8 procent ten opzichte van 2014. Dit heeft niet alleen met de herkomstetikettering te maken, want de Duitse export daalde met 15,8 procent tot 3,06 miljoen varkens. 

48

procent

minder Nederlandse varkens importeerde Duitsland in 2015

Dit had met name gevolgen voor Nederland, dat de meeste dieren afzet in Duitsland. Met 5,48 miljoen varkens exporteerde Nederland maar liefst 37,8 procent minder levend vee dan in 2014, waarbij de export naar Duitsland met 48 procent daalde tot 3,04 miljoen varkens. 

Hoewel de Nederlandse export al enkele jaren aan het afnemen is, zegt AHDB Pork, het Britse productschap voor de varkensketen, dat de herkomstetikettering een belangrijke rol speelt in de sterke daling. Door de wetgeving staan slachterijen minder welwillend tegenover het verwerken van geïmporteerde varkens. Dit vereist andere etiketten. Bovendien is dit vlees minder goed te vermarkten omdat verkopers en consumenten in toenemende mate alleen vlees willen dat van eigen bodem is.

Deze situatie had ook gevolgen voor Denemarken, een land dat eveneens veel handel drijft met Duitsland. Ongeveer de helft van alle varkens die de Denen exporteren gaan naar Duitsland. Met 6,89 miljoen varkens zette Denemarken twee procent minder dieren in Duitsland af. Ondanks deze daling steeg de totale Deense varkensexport in 2015 nog wel met 6,9 procent naar 12,68 miljoen varkens.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
john 2 April 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10869030/Herkomstwetgeving-remt-varkensexport-Nederland]Herkomstwetgeving remt varkensexport Nederland[/url]
neem aan inclusief biggen?
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden