Als ondersteuningsmaatregel

Mexico opent grens voor Europees varkensvlees

13 April 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De charmeoffensieven van Phil Hogan, Eurocommissaris van Landbouw, voor het aanboren van nieuwe afzetmarkten, hebben de eerste vruchten afgeworpen. De afgelopen maanden heeft de Ier meerdere handelsdelegaties belegd om de Europese varkensmarkt te kunnen ontlasten en inmiddels heeft Mexico ingestemd met het verzoek om de grenzen te openen voor Europees varkensvlees.

Ook andere EU landen kunnen mogelijk exporteren naar Mexico

Dinsdag maakte Hogan in Brussel bekend dat er een overeenkomst is tussen Spanje en Mexico voor de uitvoer van varkensvlees en verwerkte hammen. Ook zei hij dat de mogelijkheid sterk aanwezig is dat Frankrijk binnen afzienbare tijd toegang krijgt tot de Mexicaanse markt en mogelijk kunnen ook andere Europese landen zich opmaken voor export van varkensvlees naar Mexico. Verder voegde de Eurocommissaris er aan toe dat in mei een delegatie uit Polen op bezoek gaat in Mexico om te praten over uitvoer van Pools varkensvlees.  Volgens Hogan is het openen van de Mexicaanse markt een logisch gevolg van de afgelegde handelsdelegaties en daarom vervolgt hij zijn campagne. Zo staan op korte termijn bezoeken gepland in China, Japan en Kazachstan.  

Mexico is een interessante afzetmarkt als het gaat om varkensvlees. Sinds 2011 is de consumptie met 485.000 ton toegenomen tot bijna 2,2 miljoen ton. In totaal produceerden de Mexicanen ruim 1,3 miljoen ton in 2015, wat betekent dat het land voor bijna de helft afhankelijk is van buitenlandse aanvoer. Momenteel komt bijna al het geïmporteerde varkensvlees uit Canada en de VS.

Ondanks dat de grenzen nu open zijn, moeten er geen grote wonderen worden verwacht wat betreft grootscheepse Europese uitvoer naar het Zuid-Amerikaanse land. In februari schatte de Engelse varkensmarktanalist Stephen Howarth de kansen voor Europese export naar Mexico nihil. ‘De Europese varkenssector kan het qua kostprijs, vanwege langere transportafstand,  nooit opnemen tegen landen uit Noord-Amerika’, luidde destijds zijn commentaar.   

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Gerrit 13 April 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10869220/Mexico-opent-grens-voor-Europees-varkensvlees]Mexico opent grens voor Europees varkensvlees[/url]
Klinkt mooi maar Hogan lost weer niets op.
Geen beperking van de hoeveelheid vlees binnen de EU blijft een obstakel wat dan onoverwinbaar is. De EU kan niet op tegen grote varkenslanden op de wereldmarkt. In andere woorden, de EU commissie lost niks op maar vergroot nog steeds het probleem met ongebreidelde uitbreiding van de EU varkensstapel.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden