Gemeente eist 7,5 miljoen

Hilckmann gebruikte gemeentegeld in exploitatie

14 April 2016

De gemeente Nijmegen eist ten minste 7,5 miljoen euro terug van vleesconcern Hilckmann. Donderdagochtend troffen de partijen elkaar in een kort geding bij de rechtbank in Arnhem en die ontmoeting kon overigens rekenen op flink wat bezoekers.

Dit meldt de Gelderlander. Zoals bekend liggen de Gemeente Nijmegen en Hilckmann met elkaar overhoop over de 21 miljoen euro die door de gemeente in het concern is gepompt om de geplande verhuizing naar het Brabantse Haps mogelijk te maken. Nadat Hilckmann de slachterij in februari stopzette, stagneerde de communicatie tussen beide partijen en hierop besloot de gemeente tot een kort geding.

Hilckmann heeft zich schuldig gemaakt aan dwaling en bedrog

Een advocaat van de Gemeente Nijmegen liet donderdagochtend weten dat Hilckmann zich schuldig heeft gemaakt aan dwaling en bedrog, omdat het geld vermoedelijk weggevloeid is in de bedrijfsvoering. ‘Dit is destijds echter niet in de overeenkomst opgenomen’, aldus de bepleiter. De gemeente is nog wel van plan om de grond en opstallen van de voormalige slachterij over te nemen, maar wil hier geen 21 miljoen voor betalen. ‘De waarde van het geheel is getaxeerd op 14 miljoen euro, en dus moet Hilckmann het verschil van 7 miljoen terugstorten’, zo luidt de argumentatie van de gemeente.

Hilckmann liet uit monde van een advocaat weten geen verantwoording te willen afleggen op de aanklacht van de gemeente. Volgens de zegsvrouw wil Hilckmann voorkomen dat de administratie openbaar wordt en dat het verhaal zodoende een eigen leven gaat leiden. Wel liet de zegsvrouw doorschemeren dat het bestuur van Hilckmann is bedreigd. Ook liet ze weten dat de gemeente op de hoogte was dat de 21 miljoen euro gebruikt ging worden voor de exploitatie van het slachthuis. ‘Er is destijds geen speciaal bouwdepot geopend, maar het geld is gewoon op de lopende rekening gestort.’ Ook laat Hilckmann weten dat het moeilijk wordt om het bedrag nog te traceren, omdat het in 2015 is vermengd met de jaaromzet van circa 180 miljoen.

Bij het kort geding waren donderdagochtend flink wat medewerkers van het voormalig slachthuis aanwezig. In totaal werden er in de rechtbank zo’n 30 medewerkers geteld die door middel van protestleuzen hun onvrede tegenover hun oud werkgever bekend maakten. De rechtbank heeft aangegeven binnen twee weken uitspraak te doen.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Onderzoek

Stop op verhoging slachtsnelheid blijft (nog)

Nieuws Varkens

Gosschalk niet meer onder verscherpt toezicht

Nieuws Dierenwelzijn

Slachthuis Eeklo dicht om problemen dierenwelzijn

Nieuws Varkens

Proef hogere slachtsnelheid varkens Verenigde Staten

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief