Blij met rol als ketenregisseur

Vion boekt over 2015 opeens een dikke winst

14 April 2016 - 2 reacties

Vion Food heeft over het afgelopen jaar een winst behaalt van 22 miljoen euro. Deze winst valt opvallend te noemen, omdat in 2014 nog een miljoenenverlies werd geleden. Het vleesconcern schrijft de goede resultaten toe op het conto van de strategie die sinds 2014 is ingezet.

Vion is hard bezig om als ketenregisseur de situatie voor varkenshouders te verbeteren

In totaal kwam de omzet voor 2015 uit op ruim 4,5 miljard euro. De lage vleesprijzen zijn terug te zien in de resultaten van het vleesconcern, want daardoor daalde de operationele winst afgelopen jaar met 13 miljoen tot 45 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat daarentegen steeg juist met 11 miljoen en noteerde 31 miljoen euro. Volgens Vion is de nettowinst van 22 miljoen euro vooral te danken aan het hogere bedrijfsresultaat en lagere financiële lasten als gevolg van de herstructurering.

Volgens CEO Francis Kint heeft Vion Food de positieve lijn die in 2014 is ingezet verder doorgetrokken. Zo heeft Vion in 2014 en 2015 het aantal productielocaties van 35 teruggebracht naar 25 en zonder dat dit ten koste is gegaan van het volume. Ook heeft Vion afgelopen jaar vooruitgang geboekt in het verwaarden van vlees door middel van dierwelzijnconcepten als Good Farming Star. ‘De rol van Vion in de keten vooral gericht op het verbinden van de primaire sector met de vleesverwerkende industrie. In de rol als ketenregisseur probeert Vion het vertrouwen in de keten te verbeteren en worden herkomst, voedselveiligheid, kwaliteit en klanttevredenheid gewaarborgd. Het afgelopen jaar is dan ook positief gereageerd op deze nieuwe rol‘, aldus de topman.

Vion Food benadrukt dat de marktomstandigheden in 2015 alles behalve makkelijk waren voor de varkensvleesindustrie. Naar eigen zeggen is het concern hard bezig om in de rol van ketenregisseur de situatie voor varkenshouders te verbeteren en daarbij zijn efficiëntie, schaalvoordeel en internationalisering de centrale woorden. Door een coördinerende rol in de keten kan Vion op alle fronten sturen en dat maakte het afgelopen jaar mogelijk om deals kunnen sluiten met grote hamburgerketens.  

Voor de eerste helft van 2016 verwacht Vion dat de varkenssector onder druk blijft staan. Het concern erkend het effect van de ondersteuningsmaatregelen van de EU en geeft aan dat de varkensmarkt gedeeltelijk wordt ontlast door de particuliere opslag (PO regeling).  Ook voor de tweede helft van 2016 voorziet Vion niet dat de prijzen weer op het normale niveau gaan uitkomen.  

Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
schoenmakers1 15 April 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10869248/Vion-boekt-over-2015-opeens-een-dikke-winst]Vion boekt over 2015 opeens een dikke winst[/url]
is het niet zo dat vion steeds de prijs als eerste verlaagde en als laatste verhoogde, eigenlijk heeft het concern dus gewoonweg steeds te weinig uitbetaald voor de varkens, en is dat de enige reden dat er winst is gemaakt, zielig
jan veltkamp 15 April 2016
Voor Vion en ook de andere slachterijen is het makkelijker om de boeren minder te betalen dan om de supermarkten meer te laten betalen. Zo eenvoudig is het. Vandaar ook dat de ketens/integraties zoals bijv Smithfield wel veel winstmaken. Die hebben voor groot gedeelte hun eigen varkens dus daar valt niks te verdienen (lees: marginaal te besparen). De winst komt van het duurder verkopen van de produkten en daar zetten zij hun beste mannetjes in.
henk 15 April 2016
ketenregiseur haha. Eerst eigen zakken vullen en over 10 jaar zal er heeel misschien 5 cent meer gegeven worden, zo werkt dat. Terwijl alle boeren de afgelopen 20 jaar er al 2 miljard in gepompt hebben in dat bedrijf. Cooperatie heet zoiets......
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Varkens

Vion verliest fors aantal varkens in Duitsland

Analyse Varkens

Heeft Vion rumoer effect op Duitse varkensprijs?

Nieuws Export

Lockdowns China hinderen export vlees en zuivel

Nieuws Particuliere Opslag

Nederland loopt voorop bij opslag van varkensvlees

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief