Sterkere omzetgroei in 2017

Varkenshouderij in 2016 in teken van herstel

11 Mei 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De varkensprijzen bevinden zich nog altijd op een laag niveau, maar na de verhogingen in week 18 en week 19 begint het vertrouwen op de varkensmarkt weer langzaam terug te keren. ABN Amro verwacht dat 2016 in het teken komt te staan van voorzichtig herstel.

De voornaamste reden die bijdraagt aan het herstel, is de varkensstapel. Na de afgelopen jaren fors te zijn gegroeid tot 12,6 miljoen dieren in 2015, verwacht de bank dat het aantal dieren in 2016 afneemt door het slechte rendement dat de laatste jaren is geboekt. Ook in andere landen van de EU neemt het aantal dieren waarschijnlijk af en in Denemarken was in het eerste kwartaal al sprake van krimp.

In 2015 daalden de opbrengsten in de varkenshouderij met meer dan vijf procent terwijl de kosten met 2,5 procent stegen

De slechte rendementen waren het gevolg van prijsdruk aan de ene kant en hoge kosten aan de andere kant. In 2015 daalden de opbrengsten in de varkenshouderij met meer dan 5 procent terwijl de kosten met 2,5 procent stegen. Omdat het rendement al enkele jaren onder druk staat verkeren veel varkenshouders in liquiditeitsproblemen. Het Landbouw Economisch Instituut becijferde dat slechts 20 procent van de varkenshouders een positieve kasstroom kan overleggen en dat het aantal faillissementen in de varkenshouderij de laatste drie jaar is verdrievoudigd.

Het tij begint echter te keren voor de varkenssector, want naast de productiedaling levert ook het economisch herstel een bijdrage aan de betere vooruitzichten. Consumenten zijn tijdens de crisisjaren zes procent minder varkensvlees gaan eten. Hoewel deze daling ook is veroorzaakt door maatschappelijke organisaties die het imago van varkensvlees beïnvloedden, kan de varkensvleesconsumptie wel weer wat aantrekken nu de economie zich begint te herstellen. Ook kunnen ketenconcepten de consumptie van varkensvlees aanjagen. ABN Amro verwacht hierdoor geen verdere prijsdalingen te verwacht in 2016.

Deze factoren zorgen ervoor dat er licht aan het einde van de tunnel begint te schijnen voor varkenshouders. ABN Amro verwacht dat de omzet in de varkenshouderij in 2016 met een half procent groeit en dat in 2017 sprake gaat zijn van 2,5 procent omzetgroei. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
jpk 13 Mei 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10869673/Varkenshouderij-in-2016-in-teken-van-herstel]Varkenshouderij in 2016 in teken van herstel[/url]
Varkens wordt door de overheid hetzelfde beoordeeld als nertsenhouderij
Johan 15 Mei 2016
Zelfstandig mesters hebben op de varkensmarkt niks meer te zoeken.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden