Kosten fors terugdringen

Varkenssector neemt mestmarkt in eigen hand

30 Mei 2016 - Redactie Boerenbusiness - 9 reacties

Naast de lage opbrengstprijzen brachten de hoge kosten veel varkenshouders in de problemen. Een groot deel van de kosten gaan naar de afzet- en verwerking van mest. Om dit probleem te tackelen, gaat de Producentenorganisatie Varkenshouderij de leiding nemen op de mestmarkt.

Volgens de POV schuilt een groot deel van het probleem waar varkenshouders mee kampen in de mestmarkt. De verwerkingcapaciteit is beperkt en door de overschotten moeten forse ophaalbijdragen worden betaald. Dit wordt versterkt en in stand gehouden door de vele spelers die mest verhandelen en verwerken.

Om dit probleem te tackelen, gaat de POV de regie over de volledige verwerking en verwaardig van varkensmest overnemen. Hiervoor worden 6 of 7 regiobedrijven opgericht. Achter deze bedrijven zitten collectieven van groepen varkenshouders die zich meerdere jaren aan de bedrijven committeren.

Varkenshouders kunnen tegen een lidmaatschap van één of meerdere regiobedrijven alle mest inbrengen. De regiobedrijven stellen de mest vervolgens beschikbaar aan initiatieven en projecten die de mest gaan verwerken en verwaarden.

In 2020 mag de afzet en verwerking van mest nog maximaal 10 euro per ton kosten

Met deze opzet wil de POV bereiken dat het mestoverschot op termijn volledig wordt verwerkt en dit moet een forse kostenbesparing opleveren. Deelcollectieven werken samen met andere partners, investeerders en fabrikanten voor de ontwikkeling van afzetmarkten en mestproducten om alle mest te verwerken en te verwaarden. De verwerkingkosten moeten hierdoor fors dalen. De POV heeft de ambitie uitgesproken dat de kosten in 2020 op 10 euro of lager moeten liggen.

Voor het wegwerken van de mestoverschotten en het terugdringen van de kosten ligt ook een rol weggelegd voor het ministerie van Economische Zaken. Het ministerie moet een gezamenlijke aanpak van bedrijfsleven, andere departementen en andere overheden faciliteren. Dit moet de weg vrijmaken voor bijvoorbeeld het lozen van gezuiverd water, dat bij de scheiding van mest vrijkomt, op het oppervlakte water op de bedrijfslocatie. Daarnaast moeten mineralenconcentraten kunnen worden ingezet als kunstmestvervanger.

De initiatieven met betrekking tot mestverwerking en mestverwaarding worden financieel ondersteund door het Innovatie- en Investeringsfonds Mestverwerking. Dit is een resolverend fonds dat door de Rabobank wordt opgezet en waaraan andere partners kunnen deelnemen. Hierbij wordt aangesloten op het bestaande Mestinvesteringsfonds en middelen van overheden voor duurzame energieproductie. Op welke manier de beschikbaar gestelde middelen moeten worden terugbetaald, geeft de POV niet aan in het actieplan.

Naast het fonds zijn ook EU-middelen beschikbaar om de investeringen te financieren. In totaal gaat het om 10 miljoen euro en met dit geld kan de POV en ZuivelNL de inleg van veehouders in de collectieven voor mestverwerking verdubbelen. Met de middelen uit het Innovatie- en Investeringsfonds Mestverwerking worden bedrijven ondersteund die gericht zijn op totaalverwerking, het mechanisme van steeds lagere kosten voor de verwerking en maximale inspraak voor de veehouders. Binnen twee jaar dient de mestverwerkingscapaciteit met ruim twee miljoen ton mest te zijn toegenomen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
9 reacties
xx 30 Mei 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10869955/Varkenssector-neemt-mestmarkt-in-eigen-hand]Varkenssector neemt mestmarkt in eigen hand[/url]
Die 10 euro gaat alleen lukken als de gebruiksnormen ook flink omhoog gaan.
Hier moet dan ook alle focus op gericht worden.
Michael Ganesh 30 Mei 2016
Ieder varkenshouderij moet zijn eigen mest verweken, dan is het over leven in de toekomst mogelijk voor de varkenshouderij.
Metal technics apparaten bouw heeft 3 jaar lang testen gedaan met varkensmest, wij zeggen waarom wachten het kan nu al goedkoper mest verwerken.
Abonnee
boerke brabant 30 Mei 2016
laat maar komen die machine, ik loop alleen al lang mee, en heb de ene na de andere machine gezien die op boerderij mest kan verwerken, met loosbaar water. en alleen vaste fractie. jammer genoeg staat er nog nergens een
Jan Lavrijsen 30 Mei 2016
Dat gaat nooit lukken. Tel het dubbelle voor alles en iedereen betaald is en je zit heel dicht in de buurt.
cornelis 30 Mei 2016
Het schijnt nog steeds niet door te dringen dat we in Nederland naar drastisch minder vee moeten om het voor de nederlanders beter leefbaar te houden. Een zieke industrie moet je niet te lang op de been houden.
schoenmakers1 30 Mei 2016
cornelis schreef:
Het schijnt nog steeds niet door te dringen dat we in Nederland naar drastisch minder vee moeten om het voor de nederlanders beter leefbaar te houden. Een zieke industrie moet je niet te lang op de been houden.

dan wordt het tijd dat we de bezem eens door het ambtenaren apparaat halen
Sepp 30 Mei 2016
Heren boeren minder is beter Nederland zit gewoon te vol met mest kijk naar protest Helmond miljoenen subsidie en er is niets meer over de boeren moeten alles zelf is onderhand gaan betalen grondwater verzieken en in ziekenhuizen vragen ze aan mij woon jij in de buurt van strontboeren ?
Dan wordt je apart behandeld weet de boer wat dat kost .
Dus minder en de rest opzouten is voor iedereen beter.
Een bezorgde inwoner Nederland
Sepp 30 Mei 2016
Heren boeren minder is beter Nederland zit gewoon te vol met mest kijk naar promest Helmond miljoenen subsidie en er is niets meer over de boeren moeten alles zelf is onderhand gaan betalen grondwater verzieken en in ziekenhuizen vragen ze aan mij woon jij in de buurt van strontboeren ?
Dan wordt je apart behandeld weet de boer wat dat kost .
Dus minder en de rest opzouten is voor iedereen beter.
Een bezorgde inwoner Nederland
Jan Lavrijsen 31 Mei 2016
In de jaren '30 van vorige eeuw was er ook een zieke meneer en in dito beweging die hetzelfde beweerde over joden, allochtonen, gehandicapten en zigeuners.
jpk 31 Mei 2016
Nertsenhouderij verboden
Varkenshouders in Nederland geen toekomst
Middelen gewasbescherming verboden
Haagse meerderheid is misschien een reden om toekomst te houden
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden