Export krimpt 70 procent

Oekraïense varkenssector glijdt af in diepe crisis

28 Juni 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De Oekraïense vleessector maakte de afgelopen jaren een gestage groei door, maar het geschil rond de Krim maakte een einde aan de voorspoedige ontwikkelingen. De varkenssector bevindt stevent af op een diepe crisis die tienduizenden banen op de tocht zet. 

In Oekraïne is in de eerste vijf maanden van 2016 1,33 miljoen ton vlees geproduceerd. Dit is een lichte stijging van 1,4 procent ten opzichte van dezelfde periode in 20145. De groei is voornamelijk te danken aan de pluimveesector, die de productie met 6,3 procent opschroefde.

2,7

procent

is de varkensstapel van Oekraïne gekrompen in 2016 

In de varkenssector daalde de productie echter stevig en de sector vreest dat dit het begin is van een ernstige crisis. Hoewel het aantal varkens de afgelopen jaren stabiel bleef, is in 2-16 de daling ingezet. Op 1 juli zijn slechts 7,4 miljoen dieren geteld en dit is een krimp van 2,7 procent ten opzichte van een jaar eerder. Vooral het verlies van de Russische markt en de sterk gedaalde koopkracht van consumenten in Oekraïense zorgen voor de krimp.

Bovendien staat ook de export onder druk. Eerder dit jaar waarschuwde de voorzitter van de Oekraïense varkensvereniging dat de export in 2016 met 70 procent gaat dalen tot slechts 15.000 als er geen actie wordt ondernomen. Door de crisis komen 40.600 banen op de tocht te staan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
john 28 Juni 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10870423/Oekraïense-varkenssector-glijdt-af-in-diepe-crisis]Oekraïense varkenssector glijdt af in diepe crisis[/url]
in de varkenssector is groei de voorbode van een crisis en krimp de voorbode van goede tijden.. de periferie en de rest van de keten krijgen het wat lastiger maar boer beter!
geert 28 Juni 2016
ze hebben veel en goedkoop voer in de Oekraine,ze houden het lang vol
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden