Wet dieraantallen is overbodig

Sector neemt zelf al initiatief voor verlagen varkensstapel

8 Juli 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De NVV en LTO Varkenshouderij vinden dat een wet om dieraantallen in kaart te brengen en te beperken niets toevoegt aan het verbeteren van de milieustandaarden in de Nederlandse veehouderij. NVV en LTO geven aan dat de sector zelf al het initiatief neemt voor het verlagen van de varkensstapel. Nog meer wetgeving is dus overbodig    

Staatssecretaris van Economische Zaken Martijn van Dam en Sharon Dijksma, staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, werken aan een wetsvoorstel waarmee provincies de mogelijkheid krijgen om te sturen op dieraantallen. Van Dam en Dijksma denken hiermee de kwaliteit van de leefomgeving te verbeteren. De aanleiding hiervoor vormt het rapport Veehouderij en Gezondheid Omwonenden dat het RIVM en het IRAS hebben uitgevoerd in opdracht van het ministerie. Het wetsvoorstel dieraantallen wordt medio december verwacht. 

De NVV en LTO geven aan kennis te hebben genomen van de uitkomsten van het onderzoek en de mogelijke verbanden die worden gelegd tussen het wonen in de buurt van een veehouderij en de gezondheid.

De belangenbehartigers zijn echter van mening dat het overbodig is om te sturen op dieraantallen omdat de varkenssector zelf al verantwoordelijkheid neemt. ‘De sector stuurt op een toekomstbestendige varkenshouderij waarin gekeken wordt naar de belangen voor mens, dier en omgeving’, zeggen NVV-voorzitter Ingrid Jansen en Eric Douma, voorzitter van LTO Varkenshouderij.

Het Actieplan Vitalisering Varkenshouderij kijkt al of het nodig is om dieraantallen te verlagen

Met het Actieplan Vitalisering Varkenshouderij, waarin de Producenten Organisatie Varkenshouderij intensief samenwerkt met het ministerie van Economische Zaken en Rabobank heeft de sector aangegeven beter en anders te gaan produceren. Dit gebeurt door beter in te spelen op de veranderende wensen van consumenten, nog duurzamer te produceren en de overlast naar de omgeving nog verder te verminderen.

In het kader van het actieplan worden per provincie afspraken gemaakt over een toekomstbestendige productiestructuur waarbij bovendien wordt gekeken of het nodig is om het aantal bedrijven en varkens te verminderen in specifieke overlaste gebieden. Deze structuur wordt vastgelegd in een provinciale varkenskaart.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
xx 11 Juli 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10870612/Sector-neemt-zelf-al-initiatief-voor-verlagen-varkensstapel]Sector neemt zelf al initiatief voor verlagen varkensstapel[/url]
De sector zelf gaat echt niet minder varkens houden, dat is wel heel naief.
Zolang er varkensrechten zijn blijven er 12 miljoen varkens, gaan ze eraf dan zitten we zo weer aan de 15 miljoen. Kijk maar naar de koeien.
Maar verdere verlaging van de dieraantallen is ook echt niet nodig op basis van het gezondheidsonderzoek met zo'n marginale verschillen.
Bij een volgend onderzoek zijn de resultaten misschien net andersom.
We gaan toch ook de autokilometers niet verminderen zolang de luchtkwaliteit niet verbetert.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden