LEI peilt stemming

Varkenshouders zien het weer helemaal zitten

29 Juli 2016 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

Het vertrouwen van varkenshouders is sterk toegenomen. Niet alleen de huidige situatie op het bedrijf wordt beter beoordeeld, ook de verwachting over twee tot drie jaar is positief. Dit blijkt uit de Agro Vertrouwensindex van het LEI over het tweede kwartaal 2016.

De biggenprijzen zijn in het begin van het tweede kwartaal gestegen. Naast de varkenshouderij zijn ook de glastuinbouw en de akkerbouwers positiever over de huidige situatie. Met name de sierteelt heeft de laatste weken van het tweede kwartaal goede prijzen ontvangen. In de opengrondstuinbouw is de huidige stemming lager dan vorig kwartaal, zo brengt het LEI in kaart.

De toekomst ziet de melkveehouder een stuk rooskleuriger in

De nieuwste Agro Vertrouwensindex laat per sector meerdere opvallende veranderingen zien, zowel over de huidige situatie alsook de verwachting over 2 à 3 jaar. Meerdere sectoren hebben het afgelopen kwartaal te kampen gehad met uiteenlopende klimatologische omstandigheden, geeft het LEI aan.

De melkveehouders zijn niet positief over de huidige situatie. De stemmingsindex is voor het eerst sinds de start van deze index (2012) onder nul, stelt het LEI. In het tweede kwartaal van dit jaar was de melkprijs nog steeds laag. De toekomst ziet de melkveehouder een stuk rooskleuriger in, geeft het LEI aan. De verwachting van de melkveehouders voor het komende jaar is dat zowel de opbrengstprijs als de winst toenemen, waarbij de kosten licht toenemen en de productie iets afneemt.

Opvallend is ook de verwachting die akkerbouwers hebben over de bedrijfssituatie over de komende 2 à 3 jaar. Deze daalt nog meer ten opzichte van het vorige kwartaal en nadert de laagste score in het vierde kwartaal van 2012. Voor het komende jaar is de verwachting van de ondernemers volgens het LEI dat de kosten fors toenemen, producties sterk dalen en de opbrengstprijzen nagenoeg onveranderd laag zullen blijven. 

Het vertrouwen van pluimveehouders is iets gedaald. Met name de huidige situatie op het bedrijf kent een negatieve correctie, verhaalt het LEI. Dit valt samen met de gedaalde eier- en vleeskuikenprijzen. De verwachting voor over 2 tot 3 jaar blijft nagenoeg onveranderd. Voor het komende jaar worden de kosten hoger ingeschat, de productie wat afneemt en de opbrengstprijzen omlaag gaan, waardoor ook omzet en winst negatiever worden beoordeeld. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

Wageningen UR
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Johan 29 Juli 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10870940/Varkenshouders-zien-het-weer-helemaal-zitten]Varkenshouders zien het weer helemaal zitten[/url]
Allé men is met heel weinig, heel content, zo blijkt, want veranderd is er zowat niks. Binnenkort worden weer volop nieuwe stallen gebouwd. "En avant, marche!" De psychiaters en psychologen zitten steeds klaar om u en uw echtgenote van harte, te ontvangen.
Abonnee
boereke 29 Juli 2016
Boeren zijn altijd positief , dit in het voordeel van consument/supermarkt varkens blijven echt geen 3 jaar goed, en melk ook geen jaren en als dit zou zijn zijn intensieve bedrijven veel geld kwijt voor voer/mest zie nu veel meer koeien en toch goedkope rundveevoer omdat er geld is, prijs heeft dus niks met markt te maken.
kees 1 Augustus 2016
mensen mensen
Wat een gezwam
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden