Inside: Varkens & Voer

Wateroverlast drukt ook CCM opbrengst

10 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness

De snijmaïs oogst in Zuid-Oost Nederland valt dit jaar niet mee. Hoogstwaarschijnlijk lijdt de Corn Cob Mix teelt net zo veel onder de gevolgen van de wateroverlast in juni. Bovendien geldt dit beeld ook voor belangrijke teeltgebieden in België en West Duitsland.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het wortelstelsel in de dichtgeslagen grond is onvoldoende ontwikkeld om bodemvocht van diepere lagen aan te boren en goede kolven te ontwikkelen. Dit blijkt uit Proba–V satellietbeelden in België, waarmee de vegetatie index op de grond bepaald wordt.  Bovendien is CCM teelt nog meer afhankelijk van goede kolfvulling dan snijmaïsteelt. Gehakselde maïs levert wellicht nog een bescheiden drogestofopbrengst op die bruikbaar is als voer voor melkvee.

Dit alarmerende beeld van het CCM areaal in Nederland heeft nog niet tot een prijsverhoging geleid. Veel meer dan 100 euro per ton werd er dit jaar tot nu toe niet betaald. Maar de prijs van korrelmaïs loopt al weken op. Bovendien is het aanbod in Nederland sowieso kleiner dan vorig jaar door de aangescherpte derogatieregels. Minder snijmaïs betekent ook minder CCM. Er is immers een groep telers die pas gaandeweg het seizoen de bestemming van het gewas kiest: snijmaïs in september of CCM in oktober.

Een vergelijkbaar product vinden qua prijs/kwaliteit verhouding is ook niet eenvoudig. CCM staat bekend om de gezondheidsbevorderende werking en de smakelijkheid. Mengvoer aanvullen met organische zuren is een optie. Op de markt van natte bijproducten zijn mengsels op basis van tarwezetmeel verkrijgbaar.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden