Alle extra mest verwerken

Regisseur en krimp helpen duurzaamheid

25 Oktober 2016 - Redactie Boerenbusiness - 10 reacties

Het was even wachten, maar dan is er nu toch een rapport over de verduurzaming van de veehouderij. Staatssecretaris Martijn van Dam kon dinsdag het eerste exemplaar in ontvangst nemen van Ed Nijpels. In het rapport wordt uit de doeken gedaan hoe de verduurzaming een versnelling omhoog kan. 

De timing van het rapport valt vrij ongelukkig. Zo zoeken varkensprijzen naar een bodem, na de daling van de laatste weken en hikken melkveehouders tegen een fikse verhoging van de kostprijs aan middels de voorgenomen fosfaatrechten. 

Verduurzaming veehouderij versnelling omhoog

Toch is het de bedoeling dat de verduurzaming in de veehouderij weer een versnelling omhoog gaat. Hoe dat staat beschreven in het rapport, waar onder andere Ruud Huirne van de Rabobank aan meewerkte.

Een van de zaken die al naar buiten kwam is dat de Commissie Nijpels pleit voor een nationale regisseur voor het verduurzamen van de veehouderij wil. 'Het is nu te versnipperd en gaat te langzaam.'

Daarnaast wordt ingegaan op de veehouders die nog in aanmerking komen voor leningen en subsidie. Die groep zou beperkt moeten worden tot echte duurzaam werkende ondernemers. Er wordt dan gekeken naar leningen van banken, maar ook naar de diverse rechten en steun bij uitbreiding. Het gaat dan om pakweg een derde van de veehouders. De ondernemers die er niet onder vallen moeten de kans krijgen om te stoppen. 

Het meest opvallende is wellicht dat de Commissie er voor pleit dat alle overschotsmest van boeren 'volledig' wordt hergebruikt. 'Boeren worden verplicht hun mest af te leveren bij een mestverwerkend bedrijf, dat er een hoogwaardige grondstof van kan maken.' Een hele nieuwe manier van denken, waarmee volgens Nijpels een bedrijf verantwoord bezig is en niet overmatig de daadkracht van het milieu belast. 

Alle mest verwerken

Bij de presentatie van het rapport werd ook gerefereerd aan het rapport van ING, wat stelt dat bijna de helft van alle varkens- en kippenhouders al 15 jaar onder de armoedegrens leeft. Wat onder meer vraagt om een omslag, iets wat tot nog toe niet tot stand gekomen is ondanks een 'karrenvracht' aan rapporten en onderzoeken. Ook banken vragen er om zo heeft bijvoorbeeld de Rabobank 12 miljard euro aan financiering uitstaan. 'Dat is geen kattenpis. Als bedrijven failliet gaan, is de bank veel geld kwijt.'

Nijpels oppert heffingen maar ook het overhevelen van zuivel en vlees van het lage- naar het hoge btw-tarief. Iets wat 750 miljoen per jaar op kan leveren, maar waar waarschijnlijk vanuit de maatschappij niet over gejuicht gaat worden.  

Het is nog onbekend hoe het rapport is ontvangen, wel blijkt dat er goed is samengewerkt met de organisaties die de landbouw vertegenwoordigen. In het beginstadium was er namelijk veel kritiek op de samenstelling van de Commissie, welke ook voor de politieke partijen een verrassing was. Daarover moest later nog een keer verantwoording afgelegd worden. Nu zijn er dan de adviezen van Commissie die een vervolg geeft aan de Commissie Daan van Doorn en is het wachten op een reactie. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
10 reacties
Koos D. 25 Oktober 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10872040/Voor-duurzame-veehouder-een-regisseur-nodig]Voor duurzame veehouder een regisseur nodig[/url]
Was het niet beter geweest wanneer de commissie Nijpels eerst eens met de voeten in de mest had gestaan, om vandaar uit te kijken naar een aanpak.

Alle mest verwerken, alsof dat zaligmakend is.
Staat de overheid dan garant voor de financiering?
Wil de overheid meewerken aan vergunningen?
Heeft de commissie kennen genomen van de verschraling die de laatste jaren heeft plaatsgevonden van de landbouwgronden?
En wat beoogt de Rabobank met het zitting nemen in zo'n commissie, een zachte landing voor de 12 miljard aan leningen?

Als van Dam wil laten zien dat hij werkelijk staatssecretaris van landbouw is, dan heeft hij daarvoor nu nog de kans door het rapport van Nijpels naar de prullenbak te verwijzen.

Jammer, jammer, jammer. Den Haag: wat is de landbouw jullie werkelijk waard? Nog even en alle Nederlanders zijn boswachters. Is dat dan de bedoeling?

Het roer moet om, maar niet met een achter het bureau bedacht plan!
varkensboer 25 Oktober 2016
is mis de passage waar omschreven word hoe dit rendabel gemaakt word voor de gemiddelde varkenshouder. je kan wel zien dat er geen enkele medewerking is gevraagd van mensen uit de praktijk.
weer een rapport wat op de stapel kan ver onder in de kast.
Tom de Ridder 25 Oktober 2016
We hebben in maart 2017 de kans om af te rekenen met de agrarische onkunde in Den Haag. Partijen die een terugkeer van het ministerie van Landbouw voorstaan, konden wel eens hoge ogen gooien!
john 25 Oktober 2016
van de 3 p's in t plan: Planet Profit People worden er twee vergeten, dit plan is bij voorbaat al kansloos.

Vooruitgang boek je door betere randvoorwaarden te scheppen niet door verplichtingen. Als mestverwerking zichzelf terug moet verdienen dient deze vraag en aanbod te volgen. En niet geforceerd heel veel vraag te creëren.
Schraar 25 Oktober 2016
Wat is overschotmest? Als mijn buurman akkerbouwer mijn rundveemest goed kan gebruiken, wat is het dan voor een idioot idee om deze eerst met veel kosten gaan te verwerken, waarna deze akkerbouwer dat eindproduct weer kan kopen, terwijl hij bij rechtstreekse levering nog geld toe krijgt.
Alleen de mest die niet in Nederland te plaatsen is moet verwerkt worden.
Jan 10 25 Oktober 2016
Dan zetten we de 23 miljoen EU steun in voor mestverwerking.
En de problemen bij het verstrekken van de vergunningen hiervoor zal ook wel geen punt meer zijn.
Tonny 25 Oktober 2016
De mest die nog over is als de kunstmest aankoop naar nul is gedaald dat is overschotmest.Dat had het streven van de commissie moeten zijn
JanW 29 Oktober 2016
Nijpels moet eerst maar eens een cursus gaan volgen, wat duurzaamheid nu precies inhoud. Mest is er voor om onze gronden vruchtbaar te houden i.p.v. de mest nog verder te degraderen door het te vergisten. Verder moet in brussel de hele bemestingsverhaal op de kop. We moeten streven naar vruchtbare bodems , waar gezonde producten op verbouwd kunnen worden. Voor een paar weken terug stond er nog op nu.nl een verhaal over ZALM ( vis). Voor 5 jaar terug had men met het eten van 1 x een stuk zalm in de week voldoende omega-3 vetzuren binnen voor die week. Nu 5 jaar later moet men 2 x zalm eten in de week om aan die behoefte te voldoen. Dit is met de land en tuinbouwproducten niet anders.
Abonnee
betweter 29 Oktober 2016
die Nijpels was vroeger toch van milieu??
Waarom worden er nooit eens mensen gevraagd om die rapporten te schrijven die niet uit het westen komen, gewoon uut noorden oosten of zuden dan heb je er die er verstand van hebben
Eemlander 31 Oktober 2016
Geleerde mensen zijn domme mensen.
Jannette Veenaas 7 November 2016
Ik denk dat de banken vaker een probleem hebben bij het MKB en de nog grotere organisaties (oa faillissement Euro Commerce). Hier ontbreekt bij de financiering de factor grond. Gaat hier een bedrijf ten gronde dan is de financiering weggegooid geld.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden