Vleesindustrie waarschuwt Trump

Japanners creëren juist de banen in Amerika

25 Januari 2017 - 1 reactie

Terwijl President Trump vanaf dag 1 van zijn ambtstermijn er werkelijk alles aandoet om zijn ‘America first’ ideologie uit te rollen, waarschuwt de vleesindustrie in de VS dat het juist de Aziaten zijn die Amerikanen aan het werk zetten. Nu Trump zich maandag officieel terugtrok uit de Trans-Pacific Partnership (TPP), ziet de vleesindustrie een donkere wolk naderen.

In reactie op het afblazen van het handelsverdrag prijst Janet M Riley, de vice voorzitter van de De Norht American Meat Insitute (NAMI), juist het nut van handelsrelaties met Aziatische landen. ‘We kijken uit naar de discussie om toch toegang te hebben tot deze markten, zodat wij daar afzet kunnen realiseren die vervolgens leiden tot banen en economische groei in Amerika. Omdat 24 procent van het varkensvlees, 14 procent van het rundvlees en 20 procent van het pluimveevlees geëxporteerd wordt, is export noodzakelijk voor een vitale vleessector in de VS.

Eén op één handel is veel effectiever

Trump prefereert bilaterale handelsverdragen, zogenoemde één op één afspraken met landen, boven multilaterale handelsverdragen. Dit omdat Amerika zodoende beter in staat is om tot goede voorwaarden te komen. Multilaterale handelsverdragen zijn nogal ‘versnipperd’, zo leeft de gedachte.  De vleesindustrie hoopt dat de bilaterale afspraken op korte termijn gesloten worden, zodat de export geen vertraging oploopt. Of de aanpak van Trump gaat werken moet natuurlijk nog blijken. Logischerwijs zijn één op één verdragen sneller te realiseren, maar aangezien Amerika aan zet is, kunnen importerende landen, zoals China en Japan, rustig achterover leunen om hun wensenpakket kenbaar maken.

Om het exportbelang te onderstrepen wijst Riley het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) erop dat alleen al de export van landbouwproducten in 2015 bijna 1,1 miljoen Amerikaanse banen opleverde. ‘Amerikaans vlees wat wordt geconsumeerd in Japan zorgt voor hier banen en belasting wat gebruikt kan worden voor de aanleg van wegen en publieke voorzieningen in de minder ontwikkelde economische staten van Amerika, zoals bijvoorbeeld Kansas en Nebraska. 

boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
bruggetje 25 Januari 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10873145/Japanners-creëren-juist-de-banen-in-Amerika]Japanners creëren juist de banen in Amerika[/url]
Hilarisch: Trump zal dit wel als een alternatief feit bestempelen. De boeren die op hem gestemd hebben weten nu tenminste dat "America First" de komende jaren hen flink geld gaat kosten.
jos 26 Januari 2017
Voordat we als agrarische ondernemers over een paar weken zelf moeten stemmen . Moeten we eerst even goed na denken wat de gevolgen zijn.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Japan heeft dit jaar meer buitenlandse frites nodig

Achtergrond Frites

Japan heeft dit jaar meer buitenlandse frites nodig

China voert import agrarische producten op

Nieuws Import

China voert import agrarische producten op

Nederlands varkensvlees vaker richting Japan

Inside Varkens

Nederlands varkensvlees vaker richting Japan

Olympisch vuur laat Japanse yen ijskoud

Opinie Joost Derks

Olympisch vuur laat Japanse yen ijskoud

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief