De intensieve sector is woest op Staatssecretaris Martijn van Dam die vrijdag besloot de POR-regeling na 31 december niet meer te verlengen. Van Dam maakte dit bekend in de Kamerbrief over het fosfaatreductieplan van de melkveehouderij. CDA en SGP willen een debat.
Het besluit komt voor LTO-Pluimveehouderij/NOP, Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP), LTO-Varkenshouderij en de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) als een volslagen verrassing. In een persbericht zeggen zij dat het besluit zonder overleg tot stand is gekomen. ‘Dat terwijl wij de laatste tijd bijna dagelijks contact hebben met het ministerie over de pluimveehouderij’, reageren Eric Hubers, vakgroep voorzitter Pluimveehouderij/NOP en voorzitter van de NVP Hennie de Haan verbolgen. ‘Nu zijn wij pas op het allerlaatste moment in kennis gesteld van de plannen. Wij vinden dit onacceptabel.’ Eric Douma en Ingrid Jansen van LTO Varkenshouderij en NVV sluiten zich hierbij aan.
De belangenbehartigers keuren de handelswijze van het ministerie van Economische Zaken volledig af. Zij wijzen er op dat deze handelswijze niet passend is hoe normaliter wordt samengewerkt met het ministerie, namelijk dat besluitvorming in gezamenlijkheid tot stand komt.
Hubers, De Haan, Douma en Jansen roepen Van Dam in het licht hiervan dan ook op om het besluit terug te draaien en alsnog in overleg te treden met de sectoren. ‘Als Van Dam niet bereid is om het besluit terug te draaien en in overleg te treden met ons, zullen wij ons beraden op vervolgstappen’, aldus de voorzitters van de belangenorganisaties van de pluimveesector en varkenssector.
Intussen heeft ook de politiek gehoor gegeven aan de noodoproep. CDA Kamerlid Jaco Geurts heeft een debat hierover aangevraagd. En SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf reageert met: ‘Na de vissers en de melkveehouders het leven zuur gemaakt te hebben, zet Van Dam nu de kippen- en varkensboeren de voet dwars. En dat zonder enig overleg. Onvoorstelbaar. Ondernemers willen hun nek uitsteken en investeren in mestverwerking. De regeling zou in ieder geval tot eind 2017 blijven. Daar gingen ze vanuit. En nu dit? Zo ga je niet met ondernemers om. We gaan zo snel mogelijk het debat hierover aan. Dit moet Van Dam intrekken.’
De POR-regeling (Regeling ontheffing productierechten Meststoffenwet) stamt nog uit de tijd dat wijlen Wien van den Brink LPF Kamerlid was. In januari 2015 is de regeling voor het laatst opengesteld voor varkens en pluimvee. De regeling biedt ruimte voor 121.622 varkenseenheden en 1.200.000 pluimveerechten en houdt in dat zonder dierrechten mag worden uitgebreid mits de mest honderd procent wordt verwerkt en buiten Nederland wordt afgezet. Het afschaffen van deze regeling treft juist de pluimvee- en varkenshouders die hun nek hebben uitgestoken om de mestverwerking van de grond te krijgen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10873290/Intensieve-veehouders-willen-POR-besluit-teruggedraaid]Intensieve veehouders willen POR-besluit teruggedraaid[/url]