CDA en SGP eisen debat

Intensieve veehouders willen POR-besluit teruggedraaid

6 Februari 2017 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

De intensieve sector is woest op Staatssecretaris Martijn van Dam die vrijdag besloot de POR-regeling na 31 december niet meer te verlengen. Van Dam maakte dit bekend in de Kamerbrief over het fosfaatreductieplan van de melkveehouderij. CDA en SGP willen een debat.

Het besluit komt voor LTO-Pluimveehouderij/NOP, Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP), LTO-Varkenshouderij en de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV)  als een volslagen verrassing. In een persbericht zeggen zij dat het besluit zonder overleg tot stand is gekomen. ‘Dat terwijl wij de laatste tijd bijna dagelijks contact hebben met het ministerie over de pluimveehouderij’, reageren Eric Hubers, vakgroep voorzitter Pluimveehouderij/NOP en voorzitter van de NVP Hennie de Haan verbolgen. ‘Nu zijn wij pas op het allerlaatste moment in kennis gesteld van de plannen. Wij vinden dit onacceptabel.’ Eric Douma en Ingrid Jansen van LTO Varkenshouderij en NVV sluiten zich hierbij aan.

‘Als besluit niet wordt teruggedraaid,
beraden wij ons op vervolgstappen

De belangenbehartigers keuren de handelswijze van het ministerie van Economische Zaken volledig af. Zij wijzen er op dat deze handelswijze niet passend is hoe normaliter wordt samengewerkt met het ministerie, namelijk dat besluitvorming in gezamenlijkheid tot stand komt.

Hubers, De Haan, Douma en Jansen roepen Van Dam in het licht hiervan dan ook op om het besluit terug te draaien en alsnog in overleg te treden met de sectoren. ‘Als Van Dam niet bereid is om het besluit terug te draaien en in overleg te treden met ons, zullen wij ons beraden op vervolgstappen’, aldus de voorzitters van de belangenorganisaties van de pluimveesector en varkenssector.

Intussen heeft ook de politiek gehoor gegeven aan de noodoproep. CDA Kamerlid Jaco Geurts heeft een debat hierover aangevraagd. En SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf reageert met: ‘Na de vissers en de melkveehouders het leven zuur gemaakt te hebben, zet Van Dam nu de kippen- en varkensboeren de voet dwars. En dat zonder enig overleg. Onvoorstelbaar. Ondernemers willen hun nek uitsteken en investeren in mestverwerking. De regeling zou in ieder geval tot eind 2017 blijven. Daar gingen ze vanuit. En nu dit?  Zo ga je niet met ondernemers om. We gaan zo snel mogelijk het debat hierover aan. Dit moet Van Dam intrekken.’ 

De POR-regeling (Regeling ontheffing productierechten Meststoffenwet) stamt nog uit de tijd dat wijlen Wien van den Brink LPF Kamerlid was. In januari 2015 is de regeling voor het laatst opengesteld voor varkens en pluimvee. De regeling biedt ruimte voor 121.622 varkenseenheden en 1.200.000 pluimveerechten en houdt in dat zonder dierrechten mag worden uitgebreid mits de mest honderd procent wordt verwerkt en buiten Nederland wordt afgezet. Het afschaffen van deze regeling treft juist de pluimvee- en varkenshouders die hun nek hebben uitgestoken om de mestverwerking van de grond te krijgen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
frans 6 Februari 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10873290/Intensieve-veehouders-willen-POR-besluit-teruggedraaid]Intensieve veehouders willen POR-besluit teruggedraaid[/url]
super heren dit wordt tijd ook
Jan 6 Februari 2017
Bijdrage geleverd om de mest buiten de landbouw af te zetten. Oké gedaan.
Beloning!!!! Neen.
Om nu zeker te zijn van de DEROGATIE, PAKT van Dam even de Pluimvee en Varkenshouders. Die onmogelijk een probleem veroorzaken.
Er zijn pluimvee en Varkens-rechten.
Kwestie van Controleren, Handhaven en Sanctioneren.
john 6 Februari 2017
i.p.v. de por op te geven moet van dam zich hard maken om dat fosfaatplafond uit de derogatie overeenkomst te krijgen en zich hard te maken voor mestverwerking!
Abonnee
kip lekker 7 Februari 2017
De deelnemers aan de POR-regeling zijn geen voorlopers en hebben hun nek niks verder uitgestoken dan de rest. Pluimveemest buiten de NL-landbouw afzetten is namelijk verreweg de goedkoopste optie en gebeurt met meer dan 90 % van de mest. De tijd dat pluimveehouders moesten bijdragen aan het inkomen van de grondeigenaren en de mesthandel ligt al lang achter ons. Het gros van de pluimveehouders is er niet rouwig om dat de regeling stopt. Zeker wanneer het alternatief een generieke korting zou worden.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws CBS

Uitscheiding stikstof en fosfaat onder plafond EU

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden