Al 2 jaar varkenspest in Polen

Oormerken pas echt serieus genomen na varkenspest

20 Februari 2017 - Redactie Boerenbusiness

Pas sinds de uitbraken van Afrikaanse varkenspest wordt er overal in het uitgestrekte Polen serieus werk gemaakt van identificatie en registratie. De mogelijke gevolgen van de gevreesde ziekte hebben de Poolse overheid en de sector gedwongen te handhaven. Dat concludeert MS Schippers, dat de verkoop van oormerken aan Poolse varkenshouders aanzienlijk ziet stijgen.

Ook de vele talloze bedrijfjes met een handvol zeugen moeten al hun varkens nu oormerken, zodat kan worden achterhaald of en hoe de varkenspest zich kan hebben verspreid, als een uitbraak wordt vastgesteld. Dat is sinds de eerste uitbraak in 2014 in Polen op varkenshouderijen 23 keer gebeurd.  In totaal, inclusief wilde zwijnen, is er 202 maal varkenspest aangetroffen. De laatste keer nog deze maand.  Tot nu toe beperkt de regio waar de uitbraken plaatsvinden zich tot een relatief klein gebied, net voor de grens met de Oekraïne. In 2014 passeerde de Afrikaanse Varkenspest voor het eerst de Poolse grens met Oekraïne en Wit Rusland. In die landen komt Afrikaanse Varkenspest op grotere schaal voor, evenals in de oostelijke regionen van de Baltische staten.  

Handig voor traceren van contactbedrijven

Sinds de eerste uitbraak in 2014 is de gevreesde ziekte niet weg geweest in de regio Lublin aan de grens met Oekraïne. Polen heeft in oktober vorig jaar met de veterinaire leidinggevenden  (CVO’s) van 11 verschillende betrokken landen aan weerszijden van de  Europese Unie oostgrens een conferentie gehouden om de verspreiding tegen te gaan en de ziekte in te dammen. De in Nederland maar al te goed bekende draaiboeken worden nu  ook langs de Poolse oostgrens toegepast. Bij een uitbraak worden alle contactbedrijven geblokkeerd. Dat is alleen mogelijk als er een sluitend I&R systeem in werking is.

De dreiging van Afrikaanse Varkenspest belemmert de ontwikkeling van de Poolse varkenshouderij en de handel, ook al is het aantal uitbraken tot nu toe beperkt gebleven tot 23  bedrijven langs de oostgrens met de Oekraïne.  Dat er angst er in Nederland ook goed in zit blijkt uit de maatregel die ZLTO in de nazomer van vorig jaar nam. Ze waarschuwden Pools personeel op varkenshouderijen om de hygiëne regels strikt in acht te nemen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden