Inside: Varkens & Voer

DCA Beursprijs staat vast op initiatiefloze varkensmarkt

24 Februari 2017 - Wouter Baan

Welke varkensprijs doorbreekt de stilte die heerst op de Noord-Europese varkensmarkt? Al weken is er geen aanleiding te vinden wat de markt in beweging zet. Aangezien de varkensprijzen in Europa heel de maand februari al zwijgend naar elkaar kijken, moet de internetbeurs dinsdag waarschijnlijk gaan bepalen of de markt toe is aan een verhoging.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vorige week was de strekking van de markt dat de vleesmarkt de beperkende factor was voor de DCA Beursprijs 2.0 om een verhoging weg te zetten. Ook in de afgelopen week heeft er geen verbetering plaats gevonden, gezien het feit dat de prijzen van hammen, buiken en ruggen in Nederland opnieuw op onveranderd blijven steken. Ergens schuurt de markt aan tegen een verhoging, maar het stoplicht staat nog niet op groen om de varkensprijzen op gang te krijgen. 

De noteringen in Noordwest Europa hebben moeite om de eerste meters te vinden. De varkensprijzen in Europa lijken naar elkaar te kijken, maar er is niemand die het initiatief neemt tot verhogen. De Nord/West commissie in Duitsland houdt zich al een paar weken koest en is waarschijnlijk geschrokken van het antwoord wat Duitse slachterijen eind januari gaven door niet mee te gaan in de verhoging van 5 cent. Gezien dat Tönnies, de leider in het peloton, kampt met afzetproblemen en de boel daardoor vertraagt, komt de rest ook niet in beweging.

Zolang Tönnies niet omhoog wil, wordt het lastig

De internetbeurs sprokkelde in de afgelopen week wel 2 cent winst, verdeeld over twee handelsdagen, en sloot vrijdag op 1,59 euro. Meestal is de bandbreedte tussen de internetbeurs en de Duitse varkensprijs zo’n 5 cent, dus wanneer de internetbeurs dinsdag door de grens van 1,60 euro kilo breekt, ontstaat er een gat van 8 cent en moet dit wel een signaal zijn voor de Nordwest commissie om zich te beraden op een verhoging. Gezien dat Duitse slachterijen medio februari gemakkelijk aan hun leveringsverplichtingen kunnen voldoen en het overgebleven vlees wegpakken in vrieshuizen, heeft de verkoopkant geen krachtig wapen om de slachterijen te dwingen om mee omhoog te gaan. Anders gezegd: als de Duitse varkensprijs woensdag al omhoog kan, wordt dat waarschijnlijk een klein stapje.

Overigens komt de extra voorraad de vleesbedrijven waarschijnlijk niet slecht uit, gezien de cijfers die bevestigen dat de voorraden in Duitse vrieshuizen over 2016 flink zijn gekelderd. Per saldo kromp de bezettingsgraad van varkensvlees in de Duitse vrieshuizen, afhankelijk per bedrijf, tussen de 3 en 12 procent. Uit de markt wordt vernomen dat exportslachterij Gosschalk vanaf de tweede week van maart overgaat op uitsluitend runderslachtingen, vanwege het fosfaatproductieplan dat zorgt voor een snelle toestroom van worstkoeien. De varkens die anders naar Gosschalk gaan worden dan overgenomen door Compaxo die daarvoor de slachtcapaciteit oprekt.  

In Nederland zijn vrijwel alle partijen op de markt terughoudend om de Duitsers alvast te prikkelen door de stilte te doorbreken. Daarom blijft de DCA Beursprijs 2.0 staan op 1,48 euro. De levende varkens noteren eveneens onveranderd met 1,17 euro.

De slachtcijfers over week 7 noteren, met 297.000 slachtingen, exact hetzelfde aantal als dezelfde week vorig jaar. De gewichten schrijven voor de tweede week een kleine min en noteren gemiddeld 95,94 kilo. In Duitsland noteert het slachtcijfer 984.511 varkens die gemiddeld 97,45 kilo wogen. Dit is 0,15 procent onder het niveau van vorig jaar en dus zijn ook in Duitsland de verschillen ineens weer klein ten opzichte van vorig jaar. In de eerste weken van dit jaar lagen de slachtcijfers overwegend achter op vorig jaar. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden