Vijf procent minder zeugen

Aantal zeugen in Europa blijft dalen

24 Februari 2017 - Redactie Boerenbusiness

Het aantal zeugen in Europa is het afgelopen jaar opnieuw gedaald. Het gaat om een daling van vijf procent. Dat blijkt uit de nieuwe telling (tot december 2016) van Eurostat. Volgens Eurostat is de daling ontstaan uit de de slechte financiële situatie die vorig jaar door heel de EU werd ervaren. 

Vooral de belangrijke producerende landen, zoals Duitsland en Nederland, dragen bij aan de daling van de zeugenstapel. Beide landen melden een daling van gemiddeld drie procent. Spanje, waar de grootste fokkerij van de EU zich bevindt, meldt een daling van twee procent. Desondanks blijft het aantal zeugen daar nog altijd twee procent hoger dan in december 2014.

De situatie lijkt nog wel even aan te houden

De aanhoudende daling in het aantal Europese zeugen zorgt ervoor dat er momenteel een krap aanbod van biggen en vleesvarkens is. Deze situatie zal de komende tijd onveranderd blijven. Een prijsdaling van biggen en vleesvarkens naar het niveau van eind 2015 wordt dus ook niet verwacht. De situatie is echter wel afhankelijk van een sterke export.

Er zijn, ondanks de daling, op regionaal gebied wel tekenen van nieuwe groei zichtbaar. De Poolse varkensstapel is namelijk hersteld van de dip in 2015 en laat een groei zien van vijf procent in zeugen en vleesvarkens. Ook de totale Spaanse varkensstapel laat een stijging zien van drie procent. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden