Jansen & Douma melden zich weer

Crisis POV: opnieuw stappen twee bestuursleden op

16 Maart 2017 - Wouter Baan - 23 reacties

Naar aanleiding van hun plotselinge vertrek uit het bestuur van de POV zijn Ingrid Jansen en Eric Douma woensdag in gesprek gegaan met de nog zittende bestuursleden: Mark Tijssen, Johan van Hal en Frank Donkers. Het resultaat van dit overleg is dat ook Van Hal en Donkers per direct teruggetreden als bestuurders. Desondanks blijft het realiseren van 'één varkensgeluid' de intentie.  

Alleen Thijsen heeft nog zitting 

In het gesprek zijn de zittende en opgestapte bestuursleden van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) unaniem tot de conclusie gekomen dat het traject 'één varkensgeluid' voorop moet staan. Dat betekent eenheid houden in de sector en doorwerken aan een vitale varkenshouderij. Andere zaken zijn daaraan ondergeschikt. Wel heeft het gesprek ertoe geleid dat ook Van Hal en Donkers per direct de taken naast zich neerleggen. Hierdoor is Thijsen nu nog de enige persoon die officieel zitting heeft in het bestuur van de POV.

Tijdens de algemene ledenraadvergadering (ALV), die gepland staat voor 20 maart, wordt de ontstane situatie voorgelegd aan de leden van de POV. Tijdens deze vergadering zal de ALV worden gevraagd om Jansen en Douma opnieuw te benoemen als tijdelijk voorzitter en vicevoorzitter van het POV bestuur. Mocht dit voorstel door de leden worden gehonoreerd, dan trekt ook Mark Thijsen zich terug.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
23 reacties
Abonnee
Dekil 16 Maart 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10873809/Crisis-POV:-opnieuw-stappen-twee-bestuursleden-op]Crisis POV: opnieuw stappen twee bestuursleden op[/url]
Dat er 3 mannen opstappen wil niet zeggen dat ze hun werk niet goed gedaan hebben. In een moeilijk proces dat snel moest gebeuren botst het wel eens, dat is een teken dat ze allemaal betrokken zijn.

Het is goed dat Jansen en Douma door gaan. Maar ik denk ook dat we Johan van Hal, Frank Donkers en Mark Tijssen moeten bedanken voor alle goede dingen die ze voor de varkenshouderij gedaan hebben.
Abonnee
Dekil 16 Maart 2017
Dat er 3 mannen opstappen wil niet zeggen dat ze hun werk niet goed gedaan hebben. In een moeilijk proces dat snel moest gebeuren botst het wel eens, dat is een teken dat ze allemaal betrokken zijn.

Het is goed dat Jansen en Douma door gaan. Maar ik denk ook dat we Johan van Hal, Frank Donkers en Mark Tijssen moeten bedanken voor alle goede dingen die ze voor de varkenshouderij gedaan hebben.
varkenshouder 17 Maart 2017
zijn ze nou al een keer zover dat ze concrete plannen hebben voor de sector en dan met name hoe men de sanering wil inzetten?
want je hoort verder niets behalve over deze trammelant, maar daar hebben een verder niets aan.
Gerard 17 Maart 2017
Saneringsplan voert de Rabo al uit. Je hoeft alleen maar aan te geven dat je wilt stoppen. Alles kan dan gelijk opgestart worden en je eindigt op nul. Mooi toch?
Dirk 18 Maart 2017
Als je als varkenshouder verder wilt dan moet je inspelen op kansen en veranderingen van de markt, anders ga je het niet redden...tenminste ik niet!

Wat er nu gebeurd met de belangenbehartiging naar mijn mening is dat er veel te grote plannen worden gemaakt zoals het plan vitale varkenshouderij (heeft u het gelezen? )

En dat we inplaats van met een vette vis (die er is in de vorm van rechten waarmee we handel kunnen doen met de melkvee) met een bek vol grat zitten.

De oplossing van de varkenshouderij is zo ontzettend simpel alleen de bestuurders willen niet.

Misschien moeten we maar dictatuur in gaan voeren...... dan worden er wel krachtige besluiten genomen, en dan ben ikke de dictator!
varkenshouder 18 Maart 2017
Dat is zo Dirk al vaker contact gehad met politieke partijen die feitelijk allemaal voor zijn om een construtie te bedenken voor omwisseling van varkensrechten naar fosfaat rechten.
Maar de bestuurders vd NVV LTO willen er niet aan waarschijnlijk kunstmatig laag houden van de prijzen voor de rechten zodat ze ze zelf kunnen gebruiken en oud collega's laten uitmergelen in feite.
pov LTO NVV allemaal baantjes jagers maar niet met echte oplossingen komen
schande
Abonnee
Dekil 18 Maart 2017
Nou Dirk, ik weet niet dat onze rechten verkopen dat dat zo'n vette vis is. Zoals je zelf zegt inspelen op kansen en veranderingen van de markt. Maar volgens mij kun je dat beter met het plan Vitale Varkenshouderij (ja, helemaal gelezen).

Verder Dirk en Varkenshouder, ik daag jullie uit, meld je aan bij POV, NVV of LTO, ze zoeken nog mensen om te besturen, dan kunnen jullie het regelen.

Maar dan zijn jullie waarschijnlijk niet thuis!!!
De beste stuurlui die......
frits 18 Maart 2017
als de varkensrechten omwisselbaar worden in melkveerechten waren de problemen in de varkenshouderij zo op gelost maar de besturders bij nvv en zlto willen dit niet die hebben zelf te veel belang bij goedkope varkensrechten
frits 18 Maart 2017
willie geef jij daar eens je mening over ik ben benieuwd hoe jij daar over denkt
varkenshouder 18 Maart 2017
Nou als ze aangesteld worden als bestuurder moeten ze er net zogoed zijn voor degene die denkt tegaan saneren en gebruik wil maken van fatsoenlijke maatregelen om dat mogelijk temaken.
Beetje practische plannen uitwerken dan aleen allemaal van die hoog dravende teksten als je dat POV plan door leest.
en wat is er op tegen om bv die omwisseling toe te staan van varkens rechten naar fosfaatrechten of bv pluimveerechten waar ook meer animo in is?
waarom daarop tegen zijn als je het voor natuur en milieu dmv eventuele korting ook meteen goed doet en minder mest krijgt daardoor?
dirk 18 Maart 2017
Dekil, met 10 procent inwisselbare rechten met melkvee hadden we de stoppers kunnen laten stoppen, was de varkenssector 10 procent kleiner wat goed is voor mestprobleem, hadden de blijvers goed geld gebeurd voor hun 10 inwisselbare rechten en was het fosfaatprobleem van de melkvee opgelost door de melkveehouderij zelf doordat ze de rechten opkopen uit de varkenssector.
De grote verliezers zijn degene die leasen want die moeten er duur aan, en daar ligt denk ik het hele punt!!!!
Dirk 18 Maart 2017
Wat betreft de bestuurders heb ik veel respect voor.

Maar wat betreft de rechten is er iets raars aan de hand, met vergaderingen is de meerderheid voor op behouden en het beleid richt zich op afschaffen.

Er is zowel met de POR als met leasen een monster ontstaan dat een krachtig beleid lam legt.
Varkenshouder 18 Maart 2017
Goedenavond,

SGP gaf het al aan “Staatssecretaris Van Dam en een Kamermeerderheid willen het helemaal aan de sector overlaten en steunen het nog niet”, omdat de varkenssector aangeeft het niet te willen zie ook http://www.boerderij.nl/Varkenshouderij/Nieuws/2016/3/NVV-en-LTO-Varkenshouderij-tegen-uitwisseling-fosfaatrechten-2778868W/
Daarom tussenvariant bedacht. Om de situatie iets los te trekken.

Met vriendelijke groet,

J.L. (Jaco) Geurts
CDA Tweede Kamerlid

Twt. @jacogeurts
Als ik het goed begrijp zou u graag zien dat er uitwisseling zou kunnen plaatsvinden tussen fosfaatrechten en varkensrechten. Wat de VVD betreft kan de uitwisseling van deze recht alleen als dit vanuit de betrokken sectoren zelf komt, zonder bemoeienis van de overheid.

Heb ik hiermee uw vraag beantwoord? Zo niet, dan ontvang ik graag een reactie.

Met vriendelijke groet,
Noortje Lueb
Persoonlijk medewerker Mw. H. Lodders
Woordvoerder landbouw (EZ) en pensioenen (SZW)
Tweede Kamer der Staten-Generaal
Titel Regels ten behoeve van een verantwoorde groei van de melkveehouderij (Wet verantwoorde groei melkveehouderij)
Citeertitel De mogelijkheid om varkensrechten van de hand te doen als melkveefosfaatrechten
Soort Motie
Datum 2016.04.14
Indiener Naam Partij Functie
E.M.A. Smaling SP Lid Tweede Kamer

Bron Datum Actie Soort Vergaderjaar Editie Nummer Start-pagina Eind-pagina
2016.04.14 Ingediend Handelingen II 2015 - 2016 077 9 15
2016.04.14 Aangehouden Handelingen II 2015 - 2016 077 9 24
2016.06.30 Aangehouden Handelingen II 2015 - 2016 103

Stemming Datum Uitslag
2016.06.30 Aangehouden

Tekst De Kamer,
gehoord de beraadslaging,
overwegende dat zo'n 20% van de varkenshouders in financiële problemen verkeert;
verzoekt de regering om, met een plan te komen waarbij varkenshouders die dit willen, eenmalig de mogelijkheid wordt geboden om varkensrechten van de hand te doen als melkveefosfaatrechten, waarbij dit plan tevens verduurzaming dient en tegemoetkomt aan motie 21501-32 nr. 855 die de
regering vraagt te sturen op een omslag van kwantiteit naar kwaliteit van de productie,
en gaat over tot de orde van de dag.
Met vriendelijke groet,
Inez Staarink
SP Beleidsmedewerker Landbouw, Natuur, Dieren en Voedsel
070-3183818

Hieruit blijkt de afgelopen tijd o.a. dat de politiek niet tegen of zelfs voor is.
Als je varkensrecht tov 1 "Koerecht" neemt zit je afgerond 1 op 10 nml
ca. 4,45 voor varken en 41,3 voor een koe.
Koe ca 5000 euro 10 varkens nog maar 10x75 = 750 euro.
Zou het het de helft bv worden door groter aanbod, dan 2500 voor Koe en ca. 250 voor 10 varkensrechten, dan zou saneren makkelijker gaan.
Varkenshouder 18 Maart 2017
Correctie moet zijn 1 Varkensrecht dan op ca. 250 euro bv, maar kan hoger of lager worden ivm de marktwerking die dan gaat plaats vinden.
Maar hier door zal er meer beweging komen om te kunnen saneren
Abonnee
Dekil 18 Maart 2017
Een paar dingen over het inwisselen van rechten naar de melkveehouderij.

De Rabo wil dat absoluut niet. Het maakt de problemen in de melkveehouderij groter. Wij als varkenshouders hebben daar niks aan. Maar we kunnen niet om de Rabo heen.

Voor de overblijvers is het niet gunstig, als die nog willen groeien.

Voor de stoppers moeten we ijveren voor een stopperslegeling niet als in de melkveehouderij. Want waarom krijgen die wel geld mee als ze stoppen en de varkenshouders niet?


Op deze manier zorgen we voor iedereen.
Varkenshouder 18 Maart 2017
Weet niet waarom dat problemen opleverd voor de bank, van de ABN idd niet gehoord dat erdaar doorproblemen zouden komen, doordat men minder waarschijnlijk betaald dan nu voor fosfaatrechten, en enerzijds de varkens makkelijker kunnen saneren, maar zal volgens jou een probleem vormen?

Ben het zeker eens dat er in de Melkveetak binnen afzienbare tijd een heel plan uit de grond wordt gestampt, terwijl voor het gevoel er in de Varkenstak niet veel gebeurdt op dit moment dan strijd tussen de bestuurders.
Waarom dat verschil in behandeling?
Jan 10 18 Maart 2017
Gemiste kans voor de varkenshouderij. Politiek gezien is het aantal varkens in Nederland onhoudbaar. Bij een volgende verkiezing komt er een linkse meerderheid en deze gaan er met de botte bijl in.
Nu is het moment om warm te saneren.
Het probleem is gewoon dat je de varkenshouders die willen saneren niet meer ziet in besturen en op vergaderingen die gedomineerd worden door de grote rupsjes nooit genoeg.
Dirk 18 Maart 2017
De sector dient zelf beleid te maken, banken en andere erfbetreders zijn zakenpartners en niks meer.

Als we van onze kracht uitgaan en de zaken regelen met de sectoren melkvee en pluimvee hadden we van de politiek groen licht gekregen.

Nu gaan we zwalken en neemt de politiek en over en komt de sector met het grandioze plan om miljoen kilo fosfaat voor noppes in te leveren om dan maar te redden wat er te redden valt.

Ik ben een blijver, heb veel geinvesteerd en ben van mening dat we naar een kleinere sector moeten die krachtig is en draagkracht/respect geniet van de samenleving.

Grotere sector leidt alleen tot frustratie en slavernij in dienst van onze erfbetreders.
Dirk 18 Maart 2017
We zijn verdorie toch ondernemers met een dik probleem, dan moeten we dat toch oplossen als de kans zich voordoet zoals nu met de rechten had gekund.

Een oplossing verwachten van de overheid zoals nu met de koeien vind ik een dik brevet van onvermogen en we verdienen dan ook de hoon van de samenleving als we hier geen lering uit trekken, we zijn toch geen verwende kleuters.....
Frans 18 Maart 2017
Zorg dat je jouw stem laat horen op de vergaderingen. Wanneer je tijd hebt om achter internet te zitten reageren, heb je ook tijd voor reageren op vergaderingen. Hier net nog weer een buurman met varkens gestopt, bank streept een miljoen weg en buurman kan weer bij start beginnen met een schone lei. Degene die nu moeilijk zit, gaat het de komende jaren zeker niet beter krijgen wanneer hij doormoddert.
Abonnee
Ronnie 19 Maart 2017
Begrijp het ook niet.
Een groot deel van de varkenshouderij wil een (deel) van zijn varkensrechten wel duur verkopen aan de melkveehouder.
Wij zijn toch als sector marktgericht, vraag en aanbod. De markt hou je uiteindelijk toch niet tegen, nu kost het alleen extra tijd en geld.
Van de banken hoef je nix van te verwachten alleen maar eigen belang. Konden hun eigen problemen niet oplossen. Crimineel gedrag van medewerkers werd zelfs afgekocht. Als dit onze redders moeten zijn dan zijn wij hopeloos verloren.
Varkenshouder 19 Maart 2017
Bedankt voor je input. Je brengt een goed punt naar voren. Er had een integrale sector overschrijdende oplossing moeten komen bij het fosfaat debat. Nu zonder meer verlengen van de POR regeling lijkt me gezien de omstandigheden problematisch. Ik ben het met je eens dat de politiek meer en vooral vroegtijdiger moet sturen op dit soort situaties.
Met vriendelijke groet,
Inez Staarink
SP Beleidsmedewerker Landbouw, Natuur, Dieren en Voedsel
070-3183818
Op kantoor: di, woe en do

o.a. uitleg van de SP maar ook andere gaven aan dat als de sectoren er niet uitkomen, het dan de politiek als nog zal moeten doen, omdat zij ook al wel inzien dat er op deze manier geen goed plan komt in deze.
Want als men niet komt men voorstellen van oplossingen door de verschillende stands organisaties en ze horen van verschillende kanten(twijfelende of graag stoppende boeren) dat deze graag een keer duidelijkheid willen, zal men het misschien als dictaat kunnen opleggen.
Ook SGP/CDA echte landbouwpartijen zijn er ook voor, maar verwachten van de varkenssector met name, dat deze met voorstellen komen, het liefst samen met de pluimveehouders en melkveehouders orgnisaties.
De NMV heb ik gehoord van Wiegersma de voorzitter is voor, maar uw organisatie (nog) niet zei die, zie hieronder;
Wat jij voorsteld hebben wij al meermaals al ingebracht doch is door de andere partijen niet bespreekbaar maar wie weet komt er nog een kans,overigens ligt
er nog vijf miljoen euro klaar voor de POV voor een miljoen fosfaat

Met vriendelijke groet,

Harm Wiegersma

we wachten maar even af hoe wie het politiek te zeggen heeft straks,
dan komt ermeer duidelijkheid, want er is meer geld nu om bepaalde situaties op te lossen, nu het economisch beter gaat, dat scheelt
Dirk 19 Maart 2017
Waar blijven degenen die tegen uitwisseling zijn in deze discussie??

Ik weet van enkele bestuurders die tegen zijn dat ze zelf veel leaserechten hebben en dus afschaffing willen, zowel in varkens als pluimvee.

Laten we in vergaderingen eens de knuppel in het hoenderhok gooien duidelijkheid eisen waar eenieder staat zowel in voor of tegen en eigenbelang, ik heb het al een keer gedaan en bijna alle aanwezigen waren voor rechten en uitwisseling en de bestuurders tegen.

Ik ben overigens voor rechten en uitwisseling heb allemaal eigen rechten.

Als het werkelijk zo is dat de tegenstanders/beleidsmakers dit doen uit eigenbelang dan laten we onze belangen schaamteloos verkwanselen want leasen is gokken uit winstbejag.

En rechten behouden is de basis dat de sectoren varkens en pluimvee beheersbaar blijven.

Het woord 'bedrijfsontwikkeling' wordt misbruikt om steeds maar te groeien en daarmee verspelen we echt alle credits van de samenleving.

en dan nog 1 ding: als er een keuze wordt gemaakt voor rechten is het ook over met de idiote prijzen zoals nu in de pluimvee want dan is het definitief over met speculeren dat de rechten toch wel zullen verdwijnen, als je een uitbreiding niet kunt betalen zonder rechten aankopen dan is het gewoon jammer maar helaas.
varkenshouder 19 Maart 2017
goed gesproken Dirk
eigen belang boven het algemeen belang
meestal zo bij bestuurders
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden