Zomerse temperaturen kenmerken de varkensmarkt dit voorjaar. April moet nog beginnen maar de internetbeurs flirt, nu al, met de 1,80 euro per kilo. Door een krap aanbod en Pasen denderen de varkensprijzen in sneltreinvaart naar boven. Een andere benaming is er eigenlijk niet voor. Ook de DCA Beurprijs 2.0 schiet omhoog voor de eerste week van april.
In 2 weken tijd is de internetbeurs, over 4 handelsdagen, met maar liefst 13 cent opgeklommen. Een ongekende stijging. De wekelijks verhandelde aantallen zijn, doorgaans, nog geen procent van het totaal aantal geslachte varkens in Duitsland. Toch functioneert de marktgraadmeter, deze weken, als een perfecte optrekstang voor de Duitse varkensprijs. Woensdag verhoogde de Nord/West-commissie met maar liefst 7 cent tot 1,68 euro. Daarmee werd het gat, tussen de internetbeurs en de Vereinigungspreis, voorlopig weer gedicht tot de normale bandbreedte. Die is doorgaans 4 tot 5 cent.
Internetbeurs dendert door
Met de nadruk op voorlopig. Vrijdag nam de internetbeurs namelijk alweer afstand, door met 4 cent te plussen tot 1,77 euro per kilo. Dit impliceert dat de Duitse varkensmarkt, afgelopen woensdag, niks te gek heeft gedaan. Als belangrijke reden van de pijlsnelle prijsstijgingen, wordt een krap varkensaanbod genoemd.
Vorige week (week 12) werden in Duitsland 994.521 varkens geslacht. In Nederland hingen, 293.000 varkens aan de haken, met een gemiddeld gewicht van 96,14 kilo. Dat is bijna 1,5 kilo zwaarder dan in dezelfde week vorig jaar. Deze slachtcijfers corresponderen redelijk met voorgaande jaren. Het krappe aanbod moet dus gezien worden in context van een zeer goede vleesmarkt. Vooral binnen Europa is de vraag goed. Specifiek wordt de vraag in Oost-Europa genoemd. Ook relatief lege vrieshuizen stimuleren de slachtplannen.
Schuiven met varkens
Wat uiteraard vooral meespeelt is Pasen. Traditioneel een ijkpunt op de varkensmarktkalender. De Europese retail vraagt deze weken extra veel volumes. Dit betekent dat slachterijen veel leveringsverplichtingen hebben uitstaan. Omdat het aanbod niet toereikend is, worden varkens zelfs naar voren gehaald. Dit bevestigen meerdere partijen.
De snelstijgende varkensprijzen duwen slachterijen, overigens niet in nauwe bewegingsmarges. De ruggen (+0,04), hammen, schouders en buiken (+0,07) bewegen in week 13 mee met het rappe tempo op de varkensmarkt. Buiten Europa, in Azië, reageert de markt wel trager. Daar zorgt Amerika voor wat prijsdruk. Of de 'wilde vraag' ook na de Paasdagen standhoudt, is daarom niet waarschijnlijk. Het valt daarom niet uit te sluiten dat de noteringen, in april, een correctie krijgen. Dit vanwege de wellicht, ietwat, overspannen aanloop naar Pasen. Het krappe aanbod biedt natuurlijke wel enige tegendruk.
DCA Beursprijs 2.0 zet forse stap
Voor week 14 komt de DCA Beursprijs 2.0 uit op 1,65 euro per kilo. Dit is een plus van 6 cent. Met deze verhoging is de DCA Beursprijs 2.0, sinds eind februari, al met maar liefst 17 cent gestegen. De notering voor levende varkens plust met 4 cent naar 1,30 euro.
Verwachting
In de eerste week van april heeft de varkensmarkt, waarschijnlijk, de wind nog vol in de zeilen staan. Daarna dient rekening te worden gehouden met een meer geluwde markt.