Cijfers over 2016

Belgische slachtcijfers breken met Europese trend

3 April 2017 - Wouter Baan - 3 reacties

Het aantal varkensslachtingen in België laat, over 2016, een forse krimp zien. Het gaat om een daling van 6 procent. Zo blijkt uit cijfers van Eurostat. De Belgen dalen hierdoor het hardst van de grotere varkenslanden in Europa.

In totaal hingen er in België vorig jaar ruim 11,1 miljoen varkens aan de haken. Daarmee staat België, qua slachtingen, op de zevende plek van grootste varkenslanden in Europa. Echter, noteert het slachtcijfer wel zo'n 700.000 varkens minder dan in 2015. Vooral in de maand augustus was het verschil groot. De slachtcijfers lagen toen ruim 15 procent achter op dezelfde maand in 2015. 

6

procent

minder slachtingen dan in 2015

Europese trend 
De cijfers uit België wijken behoorlijk af van het Europees gemiddelde. Het aantal varkensslachtingen nam in totaal in Europa met 0,6 procent toe. Daarmee komt het totaal op ruim 257 miljoen geslachte varkens. 

Nederland schreef vorig jaar een minimale plus op van 0,6 procent. Daarmee komt het totaal op 15,5 miljoen varkens. Duitse slachterijen verwerkten, min of meer, dezelfde aantallen. Zij eindigen krap onder de 60 miljoen dieren.

De Belgen slachten, per saldo, per maand iets minder dan 1 miljoen varkens. Dat zijn ongeveer dezelfde aantallen als de Duitse slachterijen in een week tijd verwerken. 

Productie van varkensvlees
Ook de productie van varkensvlees ontkomt niet aan een krimp. In totaal waren de slachtingen goed voor een productie van 1,06 miljoen ton varkensvlees. In 2015 noteerde de teller nog ruim boven de 1,1 miljoen ton. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Handelshuis 3 April 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10874000/Belgische-slachtcijfers-breken-met-Europese-trend-]Belgische slachtcijfers breken met Europese trend[/url]
België , zijn veel zeugen bedrijven begin 2016 gestopt
Ook te verklaren met deels levende export van slechtvark en zeugen richt Duitsland
john 3 April 2017
als zeugenbedrijven begin 2016 stoppen komen er pas begin 2017 minder varkens, op de een of andere manier hebben de slachterijen het verlies van tielt ook heel makkelijk op kunnen vangen. dat betekent een nog verdere krimp in 2017.
Bertus 3 April 2017
Varkens mogen wel €2.05/kg op gaan brengen deze zomer
Johan 3 April 2017
België is afhankelijk van Duitsland en ook een beetje van Nederland en moet zo telkens de kat uit de boom kijken als het over exporteren gaat. In België zijn de prijzen vermoed ik het laagst gegaan en hebben ze het meest en het langst "de zot gehouden" met de varkens en de varkenshouders.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden