Jaarcijfers Vion

Veertig procent meer winst dankzij betere prijzen

7 April 2017 - Wouter Baan

Vleesconcern Vion uit Boxtel ziet de winst, over 2016, maar liefst met 40 procent toenemen. De slachterij kijkt tevreden terug op het afgelopen jaar, gezien het herstel in de varkenssector. Bij een rendement van 5,6 procent werd, per saldo, 31 miljoen euro op de balans bijgeschreven. Volgens CEO Francis Kint is dat bemoedigend. Al kan het altijd beter.

Bij een omzet van ruim 4,7 miljard euro noteert Vion een brutowinst van 60 miljoen euro. Hiervan blijft ongeveer de helft over aan nettowinst. Het rendement op het geïnvesteerd vermogen is, met 1,9 procent, gestegen tot 5,6 procent. Dit betekent dat het resultaat verbetering toont. In 2014 werd namelijk nog een miljoenenverlies geleden. Dit is nog steeds zichtbaar is op de balans.

35

miljoen

schuldreductie in 2016

Echter, door het resultaat in 2016 is de schuldpositie wel met 35 miljoen euro geslonken tot 17 miljoen euro. Toch is Kint niet geheel tevreden met de resultaten. 'In 2016 hebben we de verbetering van onze resultaten voortgezet. Hoewel dit nog geen bevredigend niveau is, zijn we wel goed op weg', aldus Kint. Hij verwacht dat de stijgende lijn in 2017 kan worden voortgezet. De solvabiliteit, de verhouding tussen vreemd vermogen en eigen vermogen, noteerde in 2016 stabiel op 44,1 procent. Volgens Vion is dat een robuust getal. 

Verbetering op varkensmarkt
Het jaar 2016 was het jaar van herstel op de Europese varkensmarkt. Hier heeft ook Vion van geprofiteerd. In China is Vion een belangrijke Europese exporteur van varkensvlees. Naar eigen zeggen heeft Vion een marktaandeel van circa 8 procent. De aangetrokken prijzen voor varkensvlees hebben, volgens Vion, een belangrijke bijdrage geleverd aan de omzetgroei van krap 180 miljoen euro. Ook de divisie Beef realiseerde overigens volumegroei.

Efficiencyslag in het logge Duitsland 

Vooruitzicht 2017
Het jaar 2017 staat voor Vion Duitsland in het teken van herstructurering. Zo werd afgelopen maart nog de locatie in Zeven (Nedersaksen) gesloten. De herstructurering is nodig, omdat inefficiënte Duitse slachtlocaties het vleesconcern al jaren een blok aan het been vormen. In Nederland probeert Vion een stempel op de markt te drukken met de vraaggestuurde aanpak ''Good Farming Balance''. Dit is onlangs, in maart, geïntroduceerd. Daarbij is Vion bezig met de bouw van een nieuwe rundveeslachterij in Friesland.

Financieringsmogelijkheden 
September vorig jaar kondigde Vion aan op zoek te zijn naar nieuwe geldschieters. Hiervoor is ABN AMRO benoemd als financieel adviseur. Of de Van Drie Group oren heeft naar een uitstapje in de varkenssector is nog altijd niet bekend. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Onzekere markt noopt Vion tot uitstel varkensprijs

Nieuws Varkens

Vion wil lichtere varkens door stroeve wereldmarkt

Analyse Varkens

Vion dissonant op verder eentonige varkensmarkt

Analyse Varkens

Ook Vion staat niet boven de marktpartijen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden