Motie aangenomen

Straks cameratoezicht in alle Nederlandse slachthuizen?

12 April 2017 - Kimberly Bakker - 1 reactie

De Tweede Kamer wil cameratoezicht in alle Nederlandse slachthuizen. De motie van de Partij voor de Dieren werd gisteren, 11 april, met een ruime meerderheid aangenomen.

Martijn van Dam had eerder al, in een reactie op kritische vragen van Esther Ouwehand (PvdD), gezegd in gesprek te gaan met de Nederlandse slachterijen over het plaatsen van cameratoezicht in slachthuizen. Dat was naar aanleiding van de schokkende beelden uit het slachthuis in Tielt.

Cameratoezicht moet een norm worden

Inzet van kabinet aangescherpt
Volgens de Tweede Kamer moet cameratoezicht een norm worden in alle Nederlandse slachterijen. Daarmee heeft de Kamer de inzet van het kabinet aangescherpt. 

Als de Nederlandse slachterijen niet bereid zijn om camera's te plaatsen, en die beelden ter beschikking te stellen aan de controleurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), moet het kabinet overgaan tot wettelijke verplichting van cameratoezicht.

Toezicht is nodig
De partij van Marianne Thieme wil een verdere verscherping van het toezicht op de vleesindustrie. De partij pleit niet alleen voor een goede handhanving door de NVWA, maar ook voor livestreams van het gehele slachtproces. De beelden daarvan zouden zelfs toegankelijk moeten worden voor het publiek. 

Ook wil de Partij voor de Dieren toezicht op diertransporten en veehouderijen. Hiermee hoopt de partij het tempo, waarin de dieren naar het slachthuis worden gestuurd, te verlagen. Een verbeterd toezicht moet samengaan met een forse vermindering van het aantal dieren dat wordt geslacht.

Alleen dan kunnen we dierenleed bestrijden

'Verplicht cameratoezicht in alle Nederlandse slachthuizen is een mooie stap naar een beter toezicht op de dieren in de vleesindustrie. Het aantal dieren dat wordt geslacht, moet fors worden vermiderd. Ook het toezicht daarop moet worden verbeterd. Alleen op die manier kunnen we dierenleed bestrijden', aldus Ouwehand.

Is cameratoezicht straks verplicht?
Het is nog onduidelijk of cameratoezicht daadwerkelijk verplicht gaat worden in de Nederlandse slachthuizen. Veel slachthuizen hebben namelijk, op eigen initiatief, al cameratoezicht in de slachterijen geplaatst. Ook kan het kabinet ervoor kiezen om de motie naast zich neer te leggen en wordt er verder geen actie ondernomen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Krulstaart 12 April 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10874108/Straks-cameratoezicht-in-alle-Nederlandse-slachthuizen?]Straks cameratoezicht in alle Nederlandse slachthuizen?[/url]
Dat wordt nog wat. Overal cameratoezicht in de toekomst. In verpleeg- en verzorgingstehuizen, op de peuterspeelzaal en vooral op het binnenhof. Kunnen we wat Haagse bestuurders "vergeten" of "kwijt" zijn gewoon terugzoeken via opgeslagen beeld en geluid.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden