Canada bijna Ractopamine vrij

VS zet kwart van productie af op wereldmarkt

18 April 2017 - Wouter Baan

Nooit eerder exporteerde de VS in februari zoveel varkensvlees als dit jaar. In eigen land zijn de retailprijzen van varkensvlees snel gestegen in maart. De varkensstapel in, buurland, Canada groeit gestaag. Ook is Canadees varkensvlees beter geschikt om te exporteren naar China. 

In totaal exporteerde de Amerikaanse varkenssector in februari 197,025 ton varkensvlees. Dat is een fractie minder dan in januari werd geëxporteerd, maar wel 15 procent boven het langjarig gemiddelde over februari. Met deze cijfers exporteert de VS iets meer dan een kwart van de totale productie. De onderliggende waarde is met 17 procent gestegen tot 486 miljoen dollar. Mexico, China en Japan zijn de belangrijkste afnemers van varkensvlees.

27,6

procent

van de totale productie wordt geëxporteerd 

Het exportvolume naar buurland Mexico steeg met 22 procent tot 94.990 ton. De consumptie van varkensvlees is groeiende en dat jaagt de groei in afzet aan. De afzet naar Japan steeg met 10 procent tot 32.178 ton. De vraag in China is ietwat aan het afzwakken, zo melden exporteurs. In totaal steeg de afzet met 5 procent tot 42.881 ton. De afzet naar Zuid-Korea noteerde 14.649 ton. Dat is een plus van 26 procent ten opzichte van het langjarig gemiddelde.

Binnenlandse prijzen omhoog
In het vierde kwartaal stonden in de VS de retailprijzen van varkensvlees onder druk. Echter, in maart zijn de prijzen snel, tot boven de niveau van vorig jaar en ook boven het langjarig gemiddelde, gestegen. Per saldo steeg de prijs van varkensvlees met 3,8 procent. Ook de prijs van rundvee zit in de lift. Dat de rundvleesprijs meestijgt, is positief voor de varkensprijs in Amerika. De prijs is namelijk een belangrijke consumptiebepalende factor tussen rund- of varkensvlees. 

Canada produceert bijna ractopamine vrij

Canada telt meer varkens
Net als de VS, zit ook Canada dit jaar ruim in de varkens. Canada telde in januari 13,73 miljoen varkens, een plus van 1,6 procent ten opzichte van begin 2016. Dit is het vierde jaar dat, ’s werelds zesde grootste producent van varkensvlees, groeicijfers realiseert. Het USDA (Amerikaanse ministerie van Landbouw) verwacht dat Canada dit jaar zo’n 100.000 biggen extra gaat exporteren naar Amerika tot circa 5,7 miljoen stuks.

De binnenlandse vleesproductie blijft waarschijnlijk gelijk op 1,9 miljoen ton. Tweederde hiervan wordt is bestemd voor export. Vorig jaar steeg de uitvoer met 6,5 procent tot 1,32 miljoen ton. Met name China droeg bij aan deze groei, gezien de afzet met maar liefst 170 procent toenam tot 312.000 ton.

Aangezien China ineens zo’n belangrijke afzetmarkt is geworden, gebruiken Canadese varkenshouders steeds minder het middel ractopamine. Dit middel is namelijk in China verboden. Dat betekent dat Canada in toenemende mate China-waardig varkensvlees produceert. Analisten beweren zelfs dat Canada inmiddels zelfs bijna ractopamine vrij is.

Meer ontwikkelingen en nieuws volgen over deze sector? Neem dan een abonnement op Varkens & Voer Pro.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden