Forse voerwinsten

Biggenmarkt leent zich voor aanleggen van buffers

21 April 2017 - Wouter Baan

De varkensmarkt in Europa noteert uitstekende niveaus. Dat maakt 2017 tot dusver een bovengemiddeld jaar voor Nederlandse varkenshouders. De verwachtingen voor het tweede en derde kwartaal zijn eveneens positief. Zo vermeldt de Rabobank in haar eerste kwartaalrapport van 2017.

De varkensprijzen hadden, in het eerste kwartaal van dit jaar, een afwachtende houding op een acceptabel niveau. De biggenmarkt bewoog in de eerste maanden wat aantrekkelijker en passeerde halverwege april zelfs de grens van 60 euro per big. De stijging van de biggen- en varkensprijzen wordt vooral veroorzaakt door een krap aanbod. Tijdens de decembertelling noteerde de zeugenstapel in Nederland een krimp van 1,7 procent. Binnen Europa was de krimp zelfs 2,9 procent.

Deze krimp is ook zichtbaar in het aantal slachtingen. In het eerste kwartaal noteerde het slachtcijfer in Nederland 12.000 varkens minder dan in 2016. De export van vleesvarkens kende een grotere krimp. In de eerste 10 weken van dit jaar gingen 82.000 varkens minder de grens over Dat is een min van 12,4 procent.

575

euro

steeg de voerwinst in de zeugenhouderij

Forse voerwinsten
In het eerste kwartaal stegen de voerwinsten in de zeugenhouderij met ongeveer 575 euro, ten opzichte van 2016. In de vleesvarkenshouderij viel de winst gematigder uit. Dat komt doordat de voerwinst hier 10 euro hoger noteerde. De Rabobank verwacht dat de voerwinst in 2017 ongeveer 45 tot 50 procent boven het langjarig gemiddelde uit gaat komen. In de vleesvarkenshouderij ligt dit 20 procent hoger.

Verwachtingen
De verwachtingen voor de komende maanden zijn ronduit positief. De maandenlange biggenkrapte maakt dat het aanbod van vleesvarkens waarschijnlijk krap uitpakt. Dit werkt prijsondersteunend. Buiten Europa lopen de exportvolumes goed weg. De vraag vanuit Japan en Zuid-Korea trekt voorzichtig aan, terwijl de afzet naar China stabiliseert. Wel is de markt buiten Europa gevoelig voor prijsdruk vanuit de VS.

Slag om de arm
Ondanks de positieve vooruitzichten, houdt de Rabobank wel een slag om de arm. Mocht er een prijsdip ontstaan in Europa, dan is de Nederlandse varkenshouderij het meest kwetsbaar. De gemiddelde kostprijs steeg in 2015 tot 1,60 euro per kilo geslacht gewicht. Dit is ongeveer 5 tot 10 procent boven de kostprijs van andere EU-landen. Volgens de Rabobank zijn de huidige marktomstandigheden geen garantie en moet in de toekomst rekening worden gehouden met een volgend prijsdal.  

Lees hier het volledige rapport. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Rabobank

Rabobank wil meer slagkracht hoofdkantoor

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Interview Alex Datema

Zonder duurzaamheid geen financiering bij Rabobank

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden