Faillissementen in Duitsland

Vleesverwerkers komen in de problemen

1 Mei 2017 - Wouter Baan - 9 reacties

De snel stijgende varkensprijzen in Europa zorgen verderop in de keten voor problemen. Vorige week hebben 2 vleesverwerkende bedrijven in Duitsland een faillissement aangevraagd. Volgens het Duitse vakblad Lebensmittelzeitung is het 5 voor 12 voor veel vleesverwerkende bedrijven.

Het naderende faillissement betreft Lutz Convenience Food  uit Landsberg (Beieren) en Astro uit Verl (Noordrijn-Westfalen).

Tönnies heeft interesse getoond 

Naar eigen zeggen zijn de aangetrokken varkensprijzen voor Lutz de druppel die de emmer doet overlopen. Lutz is een grote speler in de vleesverwerkende industrie in Duitsland en telt 7 productielocaties, 29 vestigingen  en meer dan 1.000 medewerkers. Het bedrijf staat al langere tijd te koop. Naar verluidt heeft vleesconcern Tönnies interesse getoond in de rundveeslachterij van het bedrijf. Familiebedrijf Astro is een stuk kleiner en telt circa 168 medewerkers. Het bedrijf produceert jaarlijks zo’n 12.000 ton aan vleeswaren.  

Voorbode
Volgens het Duitse vakblad Lebensmittelzeitung zijn deze faillissementen een voorbode voor meer. De aankoop van grondstof oftewel vlees bedraagt ongeveer 70 procent van de kosten. De vleesprijzen zijn sinds 2016 behoorlijk opgelopen en daarom zijn de financiële reserves bij veel bedrijven opgeraakt. Als de verkoopprijzen van verwerkte vleesproducten niet aantrekken, komen meer verwerkers vroeg of laat in de problemen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
9 reacties
Abonnee
Wim 1 Mei 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10874314/vleesverwerkers-komen-in-de-problemen][/url]
Eerst de producent nu de verwerker. Wel zo eerlijk
down under 1 Mei 2017
Waar zit de kink in de kabel - producent consument - ?
Dat is de onderliggende vraag.

We kennen alle maal de zandloper en in het midden wordt er geknepen.
-producent; Wij, producenten, zitten samen met de volgende laag (vleesverwerkers) net voor die flessenhals en worden dus uitgeknepen.
-consument; we krijgen een stortvloed van goedkoop voedsel over ons heen en vragen ons af of er nog wel fairtraid handel plaatsvind? We voelen ons gebruikt en dus uitgeknepen.
Milkman 1 Mei 2017
Omhoog met die prijzen in de supermarkt voor Vlees,Zuivel en Groente&Fruit. Zodat iedereen kan verdienen wat hem toekomt. Dat uitknijp beleid MOET om!!
geert 1 Mei 2017
De boeren hebben eerst jaren verliezen geleden,nu zij....
john 1 Mei 2017
bedrijven die moeten profiteren van een leverende schakel in de keten verdienen een faillissement.
Johan 1 Mei 2017
Wel john, dat vind ik nu eens de nagel op de kop. Zo denk ik er dus ook over.
willy 1 Mei 2017
Het boerke zijn product is weer te hoog nijp ze de nek maar volledig toe zodat de klant verhongerd voor uitgave voor reizen is niets teveel maar voor eten wel
Abonnee
rollade 1 Mei 2017
grondstofprijs omhoog, te hoog ??? flikker op Retail. je slaapt al jaren, verkoop dat super kwaliteitsvlees gewoon wat duurder; consument wil echt wel iets meer betalen, maar de supermarkt is dus het probleem. zie nu weer het laatste reclame spotje; beter leven, kwaliteitje met een hoofdletter, en MET flinke korting........hoe geloofwaardig gaat dierenwelzijn samen met continu aanbiedingen enz, enz.
blije big 1 Mei 2017
Na blijven denken rollade We hebben ook allemaal minder dorst als een biertje een tientje kost. Maar in de woestijn geef je duizend euro voor een glas water.
Abonnee
boereke 1 Mei 2017
Het probleem is tonnies die kan wel verdienen aan slachten en levert supermarkten voor te scherpe prijzen, en daar zijn de mindere slachterijen de dupe van.
Zo is het ook triest dat maar 20 % van varkenshouders genoeg verdiend dit had bij gezonde sector 80 % moeten zijn
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden