Miljarden euro's

Varkenssector casht door Chinese vraag

10 Mei 2017 - Wouter Baan

Geen wonder dat de Europese varkensmarkt sinds 2016 in de lift zit. Er stroomt namelijk flink veel "vreemd" geld de sector binnen. In de periode van maart 2016 tot februari 2017 verdiende de varkenssector in Europa, in totaal, 5,4 miljard euro aan de export op de wereldmarkt. 

Dat blijkt uit cijfers van Eurostat. De reden van de expliciete stijging is met name te danken aan de toegenomen vraag uit China. Bijna de helft van het exportvolume werd naar China gestuurd. 

1,35

miljard

euro meer verdiensten dan in dezelfde periode in 2015/2016

Krimp van de varkensstapel
De achterliggende reden van deze vraag is een forse krimp van de Chinese varkensstapel. Vooral in de tweede helft van 2016 waren de exportcijfers uitstekend. De volumes lagen toen zelfs 40 procent hoger dan in dezelfde periode één jaar eerder. 

Europa verdient aan China
Vooral de landen met een grote varkensstapel profiteren van de goede export. Meer dan 80 procent van de Europese varkensvleesproductie vindt plaats in 8 Europese landen.

Duitsland was met 24 procent verreweg de grootste producent. Duitsland verdiende ruim 1 miljard euro aan de export buiten Europa. Verhoudingsgewijs profiteert Spanje nog meer aan de export, gezien de Spanjaarden tussen 1,23 miljard euro binnen hengelde. De andere landen: Frankrijk, Polen, Denemarken, Italië, Nederland en België verdeelden voornamelijk de resterende ruim 3 miljard euro. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden