Het kabinet van Angela Merkel is niet van plan om cameratoezicht in Duitse slachthuizen verplicht te stellen. Dat blijkt uit een schriftelijke reactie van staatssecretaris Maria Flachsbarth.
De schriftelijke verklaring was een antwoord op vragen die gesteld werden door Kirsten Tackmann, van Die Linke. Die partij had vragen gesteld met betrekking tot de misdaden in het Vlaamse slachthuis.
Inbreuk op privacy
Het filmen op de werkplaats betekent een aanzienlijke inbreuk op de privacy van de werknemers. De staatssecretaris kan dan niet beloven dat die gegevens beschermd blijven. Daarentegen erkent staatssecretaris Flachsbarth wel dat videobewaking een goede maatregel zou zijn om het dierenwelzijn in slachthuizen te controleren en te verbeteren.
Europese Commissie moet beslissen
Het instellen van cameratoezicht is een van de ideeën voor een geautomatiseerd systeem om het dierenwelzijn te controleren. Flachsbarth vindt dat een dergelijke beslissing, om cameratoezicht verplicht te stellen, alleen door de Europese Commissie op Europees niveau mag worden genomen.
In Frankrijk wordt cameratoezicht vanaf 1 januari 2018 wel verplicht in de slachthuizen. De Tweede Kamer diende op 11 april een motie in voor cameratoezicht in de Nederlandse slachthuizen. Daar is tot op heden nog niets mee gedaan.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.