Dat de varkensmarkt opnieuw door gebroken weken heen moet, heeft geen invloed op de stemming. In Duitsland is meer dan genoeg plaatsingsruimte en ook de binnenlandse markt valt niet tegen. Hoe reageert de DCA Beursprijs 2.0?
Relatief koude temperaturen en gebroken weken hielden de varkensmarkt in Europa in de eerste weken van mei staande. Deze stilte werd woensdagmiddag 17 mei doorbroken toen de Duitse varkensprijs een krachtig signaal afgaf door met 4 cent te plussen tot 1,80 euro. De Duitse varkensmarkt wordt vooral geprikkeld door een krap aanbod. Nederlandse handelaren melden prima afzetmogelijkheden bij de Duitse slachterijen, zoals Tönnies en Westfleisch. Dit ontlast ook de Nederlandse varkensmarkt die voller zit.
Lichte correctie voor Internetbeurs
De Internetbeurs corrigeerde vrijdag licht (min 0,01 euro tot 1,84), nadat de veiling dinsdagmiddag de weg vrijmaakte voor een hogere "Vereinigungspreis". Volgende week kent ook Duitsland een gebroken werkweek, maar dat tast de stemming nauwelijks aan. Daarom is de verwachting dat de Duitse varkensprijs volgende week de verhoging gemakkelijk vast kan houden. Als het weer meezit, kan de markt vanaf juni opnieuw op zoek naar een nieuwe verhoging. De grote slachterijen kunnen het zich niet permitteren om stemming te maken middels een "hauspreis". Zij moeten de mutaties Nord/west volgen om verzekerd te zijn van aanvoer.
Druk op slachtzeugen
Minder goed is de markt voor slachtzeugen. Er is dan ook al 2 weken sprake van prijsdruk. De verwachting is wel dat de prijs kan stabiliseren. De zeugenprijs van Tönnies daalde deze week met 2 cent tot 1,32 per kilo. De zeugenprijs van Vion ging zelfs met 4 cent tot 1,48 euro. De zeugenmarkt staat nog altijd wel extreem hoog genoteerd.
De reden van de prijscorrectie heeft waarschijnlijk te maken met de faillissementen van de Duitse worstmakers. Zeugenvlees wordt vooral gebruikt in de vleeswarenindustrie en daar zijn medio mei kritieke situaties ontstaan. Hierdoor staat de vraag naar slachtzeugen op een lage pitje.
Vleesmarkt uit weerstand
Overigens uitte de Duitse vleesmarkt wel weerstand tegen de prijsverhoging. Het realiseren van een prijsverhoging naar de retail is uiterst lastig. Duitse supermarkten zijn bang om de prijzen naar boven toe bij te stellen, omdat de consumptie van varkensvlees onder druk staat. In Nederland noteerden verschillende vleesonderdelen (hammen, buiken en ruggen) deze week onveranderd. Vion communiceerde maandag dat het voorstuk nog steeds onder druk staat en dat blijkt te kloppen. In week 20 noteren de schouders een min van 4 cent. Dat betekent een min van 0,07 euro voor dit onderdeel in pakweg 2 weken tijd. De hammen zouden eigenlijk kunnen stijgen, vanwege het aspergeseizoen. De afzet verloopt echter koeltjes.
Duitsland volgen
Nederlandse slachterijen zijn verzekerd van aanvoer volgende week, vanwege de uitval van een slachtdag. Een breed gedragen mening in de markt is echter dat de Nederlandse varkensmarkt aansluiting moet houden op Duitsland. De DCA Beursprijs 2.0 voor levende varkens plust daarom met 3 cent tot 1,74 euro per kilo. Levende varkens noteren een plus van 2 cent en komen uit op 1,37 euro.