Inside: Varkens & Voer

BBQ-weer geeft afzet impuls, maar de prijs?

26 Mei 2017 - Wouter Baan

De slachterijen hebben een volle slachtweek voor de boeg en die zullen daar waarschijnlijk niet rouwig om zijn. Supermarkten en slagerijen zitten deze dagen om flinke volumes vlees verlegen, aangezien heel Nederland schijnt te willen BBQ'en. Er moet daarom volop worden geslacht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat de vraag op de varkensmarkt enorm is, werd vrijdagmiddag 26 mei bevestigd door de Internetbeurs, die met maar liefst 4 cent omhoog ging tot 1,90 euro. Daarmee schuift de Duitse graadmeter een zeldzame prijszone binnen. De keren dat de internetveiling boven de 1,90 euro noteerde, zijn namelijk op één hand te tellen. Het huidige record dateert uit het najaar van 2012, toen kortstondig de 1,98 euro werd aangetikt. Gezien het feit dat de kalender nu pas mei aanwijst, behoort een nieuw prijsrecord op papier tot de mogelijkheden.

1,90

euro

noteert de Internetbeurs 

Markt is BBQ-gedreven
De Duitse varkensprijs bewoog woensdag zijwaarts op 1,80 euro, wat betekent dat de afstand met de Internetbeurs nu buiten de normale bandbreedte van 6 cent valt. Als de Internetbeurs komende dinsdag continueert, gaat de Nord/west-commissie waarschijnlijk woensdag in beweging komen. Wel moet gesteld worden dat de aantrekkende varkensmarkt voornamelijk BBQ-gedreven is. Daarom is dinsdag een negatieve correctie op voorhand niet uit te sluiten. Zeker omdat de week daarop (week 23) weer een gebroken week is vanwege Pinksteren.  

In navolging van de varkensprijs zijn de vleesprijzen voor de verschillende onderdelen mee omhoog gegaan. Het voorstuk doorbrak de dalende teneur van de afgelopen weken en heeft met 3 cent geplust. Een vergelijkbare plus gaat op voor de hammen. De buiken en middenstuk noteren onveranderd tot plus 2 cent. 

Wig op vleesmarkt
Wel moet gesteld worden dat de vleesmarkt niet over de volle breedte meebeweegt met de oplopende varkensprijzen. De afzetprijzen naar de vleesindustrie (vleeswaren en worst) staan stevig onder druk. Hogere inkoopprijzen kunnen deze bedrijven niet verdragen. In Duitsland zitten momenteel 3 bedrijven in de financiële problemen.

Bij andere bedrijven, ook in Nederland, dreigt ook het doek te vallen bij nog hogere varkensprijzen. De slachterijen meldden in de afgelopen week ook gelijkblijvende prijzen in het industriële afzetkanaal. Ook de export buiten Europa staat geen hogere varkensprijzen toe. China schijnt om minder volume te vragen

Op basis van een aanzienlijk lagere varkensprijs hebben "worstmakers" langdurige contracten gesloten met de retail. Hierin wordt vaak gerekend met een veiligheidsmarge van 15 tot 20 cent. Inmiddels is de Duitse varkensprijs dit jaar echter al met zo’n 30 cent gestegen. Dit is funest voor de vleesindustrie die naar verluidt zo’n 25 procent van het totale slachtvolume opslokt. 

Worstmakers kunnen niet mee met hogere varkensprijzen 

Verhogingen geënt op retail
Kortom: de verhogingen op de varkensmarkt zijn voornamelijk geënt op de retail. Bij zonnig weer met hoge temperaturen willen supermarkten verzekerd zijn van volle schappen. Slachterijen hebben vaak contracten met een leveringsverplichting. Een gevolg daarvan is dat er op de markt een jacht naar varkens ontstaat. De aantallen zijn namelijk nodig om de grillproducten te kunnen uitsnijden. Dit verklaart dat alle partijen op de Internetbeurs deze week zijn verhandeld. In Nederland zijn er ruimschoots varkens. Althans, zo melden handelaren. Een aantal tobt nog met een volume varkens om dat de komende week geplaatst te krijgen. Zekerheid of dat gaat lukken is er niet.

DCA Beursprijs 2.0 stabiliseert
De meeste partijen op de markt zijn er daarom niet voor om de markt te forceren met een verhoging. Het "deksel op de neus scenario" is daarvoor te groot. Daarom plust de DCA Beurprijs 2.0 deze week niet en blijft de prijs voor geslachte varkens staan op 1,74 euro. Eenzelfde lot is deze week weggelegd voor de prijs van levende varkens die op 1,37 euro blijven staan. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden