De varkensmarkt in Europa beweegt tussen Hemelvaartsdag en Pinksteren in een zijwaartse modus. De Internetbeurs sloot dinsdagmiddag 30 mei iets lager, maar noteert nog steeds fors boven de "Vereiningungspreis". De vraag is nu: wat gaat de Duitse varkensprijs doen?
In Duitsland heeft de uitval van een slachtdag, vanwege Hemelvaart, geen opgehoopt varkensaanbod gecreëerd. Hetzelfde geldt voor Nederland. Slachterijen zitten deze week vol, maar ook niet meer dan dat. De Duitse slachterijen melden teruglopende gewichten, wat betekent dat het aanbod prima doorstroomt.
In de ISN-prijsvergelijking blijft de Duitse varkensprijs staan op 1,74 euro. Nederland noteert 1,70 euro. In Frankrijk is de prijsdaling doorbroken op 1,68 euro. Maar liefst 5 weken lang zat de notering in een neerwaartse spiraal.
De andere Europese landen, met uitzondering van Spanje, noteren overwegend stabiel. De Spaanse varkensprijs stijgt deze week met 1 cent tot 1,81 euro. De verhoging komt vooral uit de interne vleesmarkt die opleeft door de toestroom van toeristen. Buiten Europa kampt ook Spanje met prijsdruk van de VS in China.
Lichte correctie voor Internetbeurs
De Internetbeurs ging dinsdagmiddag één cent terug in prijs tot 1,89 euro. De verlaging kan gezien worden als een lichte correctie op vrijdag, toen de notering met 4 cent omhoog ging tot 1,90 euro. Deze week houdt het fraaie voorjaarsweer redelijk stand. Daarna zakken de zomerse temperaturen terug en wordt er regen voorspeld. Hierdoor zwakt de vraag naar vlees wat af.
De afstand tussen de Internetbeurs en de "Vereinigungspreis" bedraagt nu 9 cent. Dit is ongeveer 2 cent buiten de normale bandbreedte, die doorgaans zo’n 6 tot 7 cent bedraagt. Of de Duitse varkensprijs woensdagmiddag bijschakelt, is echter de vraag. De vleesmarkt staat verhogingen nauwelijks toe, terwijl het aanbod met het oog op Tweede Pinksterdag (uitval slachtdag) waarschijnlijk ruim uitpakt. Ook Nederlandse handelaren voorspellen weinig prijsreuring in Duitsland.