Ruilmiddel voor auto's

Japan versoepelt importtarief op varkensvlees

15 Juni 2017 - Wouter Baan

De Japanse regering is van plan om de importtarieven op Europees varkensvlees te verlagen. De onderhandelingen zijn een onderdeel van het economische verdrag tussen Japan en de Europese Unie, dat in juli akkoord moet zijn.  

De onderhandelingen gaan over tal van producten, zoals vlees, zuivel en auto's. De doelstelling is een versoepeling van de importtarieven op bepaalde producten. Voor Europa hebben vooral varkensvlees en zuivel de prioriteit. Japan zinspeelt op een versoepeling voor de export van Japanse auto's naar Europa.  

Momenteel hanteert Japan 3 tarieven

Onderhandeling in laatste fase
Onderhandelaars uit Europa en Japan ontmoeten elkaar volgende week om een akkoord te bereiken omtrent varkensvlees. Volgens bronnen zit deze onderhandeling momenteel in de laatste fase. Japan hanteert nu nog 3 verschillende importtarieven voor varkensvlees, afhankelijk van de prijs per kilo.

De doelstelling is om de tarieven voor varkensvlees naar hetzelfde niveau te brengen als de voorwaarden uit het Trans-Pacific Partnership. Dat betekent in eerste instantie een versoepeling van de tarieven. Op den duur worden bepaalde tarieven mogelijk opgeheven. Om te voorkomen dat de invoer te snel toeneemt, wordt er waarschijnlijk een volumedrempel ingebouwd. Als een importvolume overschreden wordt, zullen de tarieven worden verhoogd.

1,3

miljoen

ton varkensvlees importeert Japan 

Japan belangrijke afzetmarkt
Japan is, na China, de tweede grootste importeur van varkensvlees op de wereld. Daarbij heeft het land een vrij stabiele vraag. De verwachting is dat het importvolume in 2017 op hetzelfde niveau uitkomt als vorig jaar. Toen werd er ruim 1,3 miljoen ton geïmporteerd. Daarvan kwam krap 400.000 ton uit Europa. Vooral Spanje en Denemarken zijn groot in Japan, maar ook Nederlandse exporteurs hebben markt in handen.

Het is nog maar de vraag hoe ver beide partijen willen gaan om deze belangrijke prioriteiten voor markttoegang (wijn, vlees en zuivelproducten voor de EU, en auto's voor Japan) te behalen. Een Japans aanbod op varkensvlees wordt gezien als een ruilmiddel voor Japanse auto’s naar Europa. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden