Handelsverdrag met Japan

JEFTA goed voor varkensexport

6 Juli 2017 - Wouter Baan

Vandaag wordt in Brussel een principe-akkoord ondertekend tussen de EU en Japan over nieuwe handelsrelaties (JEFTA). Dit is goed nieuws voor de export van varkens- en kalfsvlees, stelt de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV).

Importtarief  op verwerkt varkensvlees vervalt

Japan is na China de 2e grote afnemer van Europees varkensvlees. In 2016 importeerde Japan bijna 400.000 ton varkensvlees. De Nederlandse bijdrage in dit exportvolume was 30.000 ton met een handelswaarde van meer dan €130 miljoen. De COV verwacht dat de concurrentiepositie van Europese exporteurs door het vrijhandelsverdrag sterker wordt. Zo worden bijvoorbeeld de importtarieven op verwerkt varkensvlees opgeheven. 

Invoertarieven kalfvlees teruggebracht 
Sinds 2013 exporteert Nederland ook weer kalfsvlees naar Japan. Vanwege de extreme invoertarieven die Japan hanteert, zijn de volumes nog gering. Voor Nederlands kalfsvlees zal de huidige invoerheffing van 38,5% terug worden gebracht naar 9%.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden