Import uit Brazilië

Rusland telt opnieuw meer varkens

25 Juli 2017 - Wouter Baan

De varkensstapel in Rusland is in het afgelopen jaar verder gegroeid, zo blijkt uit cijfers van het Russische bureau voor de Statistiek, Rosstat. Op 1 juli telde Rusland in totaal 23,8 miljoen varkens.

Dat betekent een groei van 1,5% ten opzichte van vorig jaar. De vleesproductie (levend gewicht) noteerde in het eerste half jaar van 2017 circa 6,5 miljoen ton. De netto vleesproductie steeg met 4,5% tot meer dan 2 miljoen ton. De groei van de Russische varkenssector is een trend die vanaf 2006 onafgebroken zichtbaar is.

13,5

procent

minder varkensvlees importeert Rusland in 2017

Fors minder import
Door de snelgroeiende varkenssector importeert Rusland veel minder varkensvlees. De verwachting is dat de Russen dit jaar circa 13,5% minder gaan importeren dan vorig jaar, tot circa 300.000 ton varkensvlees. In 2012 noteerde de importteller nog boven de 1 miljoen ton. De groeiende productie en de afnemende import maakt Rusland dus steeds zelfvoorzienender. Deze wens koestert het Kremlin ook. 

Zaken met Brazilië
Opvallend is dat Rusland vooral varkensvlees importeert vanuit Brazilië. Door de vleesschandalen daalde de Braziliaanse vleesexport in het eerste half jaar met 4%, aldus de Rabobank. De uitvoer naar Rusland steeg in die periode echter met 10%.

De Rabobank verwacht verder dat Rusland ten minste tot 2019 Braziliaans varkensvlees blijft kopen. Dit vanwege de importban die het Kremlin hanteert voor Europees varkensvlees. De Braziliaanse export is dus sterk afhankelijk van Rusland. Gezien de toenemende zelfvoorzienende van Rusland is dat een bedreiging voor de langere termijn. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden