Deal met China

Opsteker voor Britse varkenssector

16 Augustus 2017 - Wouter Baan - 1 reactie

De varkenssector in Groot-Brittannië heeft een deal gesloten met China. 7 slachterijen in Engeland en Noord-Ierland zijn door de Chinese autoriteiten gecertificeerd om varkensvlees naar de grootste afzetmarkt ter wereld te verschepen.

De deal brengt ongeveer £200 miljoen in het laatje en kan gezien worden als een opsteker voor de Britse varkenssector. Dit met het oog op de naderende brexit. Volgens het Britse ministerie van Landbouw is het niet zo dat er binnen een maand al aan China kan worden geleverd. Wel kunnen slachterijen en vleesexporteurs zich voorbereiden op spoedige leveringen.

Een deal met een lang voortraject 

De deal kent overigens een lang voortraject. In april 2015 werden slachterijen geaudit door de Chinese autoriteiten. Destijds was van een brexit nog geen sprake. 

Deal komt goed uit
Desondanks komt de deal de Britten goed uit. Door de brexit scheiden de wegen tussen de Europese Unie en Groot-Brittannië. Over de scheidingsvoorwaarden wordt momenteel onderhandeld, maar het is nog niet zeker of de Britten vanaf maart 2019 nog kunnen meeliften op de Europese handelsverdragen.

De Britse varkenssector is dan ook content met de deal. Volgens Phil Hadley van het Britse productschap voor de varkenssector (AHDB Pork) zorgt het handelsverdrag met China voor extra werkgelegenheid en omzet. 

Zo’n 9 Britse vleesexporteurs hadden al toegang tot de Chinese markt. In 2016 was de afzet naar China goed voor zo’n £43 miljoen. Door de deal wordt het aantal bedrijven, met exportlicenties naar China, uitgebreid naar 16 bedrijven. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
geert 19 Augustus 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10875568/opsteker-voor-britse-varkenssector][/url]
En de Engelsen voeren nu nog varkensvlees in uit Nederland
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden