5 vragen aan André Boerrigter

'Plezier van ondernemen is helemaal terug'

30 Augustus 2017 - Jelle Feenstra - 8 reacties

Varkenshouders kennen verschillende bedrijfssituaties. In deze zomerserie vertellen een aantal van hen hoe zij kijken naar de uitwerking van de huidige wet- en regelgeving, en hoe ze daar de komende jaren binnen hun bedrijfsvoering mee denken om te gaan. Ditmaal is het woord aan biologisch varkenshouder André Boerrigter (58) uit Kerkenveld.

Hoe heeft uw bedrijf zich de afgelopen jaren ontwikkeld?
"We hebben recent besloten om te schakelen van een gangbaar vleesvarkensbedrijf met 1.200 vleesvarkensplaatsen, naar een biologisch en gesloten varkensbedrijf met 80 fokzeugen en 760 vleesvarkens. Dit besluit is genomen nadat de ammoniakeisen in het 'Besluit Emissiearme Huisvesting' bekend werden. Die dwongen ons tot aanschaf van een luchtwasser. Het was de keus tussen stoppen of fors investeren in een bedrijf met een lage rentabiliteit."

"Biologisch voedsel is in opkomst en qua prijsvorming biedt het betere perspectieven om investeringen te doen. Ik ben me gaan verdiepen in de biologische varkenssector en raakte onder de indruk van de passie van biologische boeren, de natuurlijkere manier van werken, maar ook de prijsvorming. Daarop besloot ik de stap te wagen. In oktober worden de eerste vleesvarkens afgeleverd bij mijn verwerker."

Ik besloot de stap te wagen

Hoe heeft u de afzet geregeld?
"Via mijn vaste tussenpersoon (Handelshuis Schuttert) kwam ik in contact met Meat Friends, een slachterij met vestigingen in Best, Roosendaal en Beilen. Er zijn vaste prijsafspraken gemaakt voor een periode van 5 jaar. Ook omdat mijn financier, de Triodos Bank, daar op aandrong. Daarmee vlak ik de pieken en dalen in de marktprijs af en is het minder jojoën in de prijsvorming. De biologische vleesvarkens worden afgeleverd op een levend gewicht tussen de 117 en 120 kilo. Ik ontvang 5 jaar lang een prijs die gegarandeerd ruim €2 per kilo hoger ligt dan de marktprijs voor gangbaar varkensvlees. Deze afspraak geeft mij en de bank een stukje zekerheid."

Hoe heeft u het hele proces van omschakelen tot dusverre ervaren?
"Als een openbaring. Het plezier in het ondernemen is helemaal terug. Je staat letterlijk dichter bij je dieren, die je op een natuurlijkere manier houdt waardoor ze sterker en weerbaarder zijn. Het allermooiste vind ik het enthousiasme bij mijn gezin, mijn vrouw Frieda en de 4 kinderen. Toen ik nog gangbaar boerde, was er weinig betrokkenheid. Nu lopen ze alle 6 regelmatig mee en zijn ze volop actief in het bedrijf. Nu constateren we met z’n allen dat het spijtig is dat we deze stap niet eerder hebben gemaakt."

Heeft u veel aanpassingen moeten doen aan het bedrijf?
"We hebben een nieuwe kraam- en opfokstal met 42 hokken neergezet. De oude machineberging is omgebouwd tot ruimte voor dragende zeugen. En de bestaande vleesvarkensstal is ingrijpend verbouwd tot strohokken met voerruimtes en onderkelderde buitenuitlopen. Elk van de in totaal 10 afdelingen met uitloop biedt plaats voor 76 vleesvarkens, wat het totaalaantal varkensplaatsen op 760 stuks brengt. Ook in het kraamhok beschikt elke zeug over een buitenuitloop."

Ik heb nu een goed verkoopbaar bedrijf

Hoe verwacht en hoopt u dat uw bedrijf er over 5 jaar voorstaat?
"Dan hoop ik uit dit bedrijf een goed inkomen te halen en dat ik dan met recht kan zeggen dat ik toen de goede keus heb gemaakt. En over 15 jaar hoop ik klaar te zijn met aflossen bij de bank. Dan ben ik 73 jaar. Of zich tegen die tijd een opvolger heeft aangediend, weet ik niet. Wat ik wel zeker weet is dat ik met deze stap nu weer een goed verkoopbaar bedrijf heb."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
Abonnee
krulstaart 30 Augustus 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10875707/plezier-van-ondernemen-is-helemaal-terug][/url]
Als ik tot mijn 73ste zou moeten aflossen bij de bank zou het plezier in ondernemen bij mij ver te zoeken zijn.
Poet 30 Augustus 2017
Op mijn 55 moet alles afbetaald zijn. Ik heb geen opvolger, dus nog 10 jaar uitbollen en de boel afbreken.
hertha 30 Augustus 2017
Op zich een goed verhaal, maar de vraag is moet je zoiets op je 58ste nog willen of moeten?
niet de oplossing!! 30 Augustus 2017
"Biologisch is niet de oplossing". Stel, we beslissen vandaag dat heel agrarisch Nederland biologisch gaat produceren, dan gaat "morgen" de prijs omlaag van het biologische product. En wel om de dood eenvoudige redenen dat er geen concurrentie meer is. Ik ben niet tegen biologisch (het is een innovatieve sector) maar ben wel realistisch. Biologisch is nu een niche markt. Letterkijk enkel procenten van de totale Nederlandse productie. De basis van ons economisch systeem is dat de consument kan kiezen in het schap van de supermarkt. We zijn als totale sector onderdeel van dit economisch systeem. De basis van dit systeem is concurrentie zodat de prijs laag kan blijven. De supermarkt is een beurs genoteerd bedrijf die zijn aandeelhouders heeft. Die op hun beurt een winstgevend bedrijf eist. Het kunnen maken van een keuze in het schap leid dus tot concurrentie van de producenten die de schappen moeten vullen. Dit is de basis van ons huidige economisch systeem die daarmee ook de welvaart heeft gebracht waar onze economie elke dag van profiteert.
pruikenmaker 30 Augustus 2017
Jammer dat mensen niet respecteren dat ieder een vrije keus heeft op wat
voor leeftijd dan ook.
Ik vind het moedig.
jos 31 Augustus 2017
Ik kan me wel vinden in zijn nieuwe opzet .
Wel mis ik , waar haalt deze boer de voedingsstoffen weg die nodig zijn voor zijn varkens? En waar laat hij zijn mest?
Johan 31 Augustus 2017
Op je 58 nog de poten van je gat moeten lopen en gedwongen worden tot ver over je 60. Oh nee, laat maar zitten. Een pilletje voor dit, en een pilletje voor dat, of het risico dat plots het kaarsje helemaal uit is en dan, je bedrijf verkopen voor veel geld? Wie heeft voor zoiets nog geld in deze branche? Dromen zijn bedrog en bovendien zou ik niet graag de rijkste en de felste werker geweest zijn, van gans het kerkhof.
.. 2 September 2017
Heel jammer dat mensen zo negatief kunnen reageren. Reageer dan niet!
waterwilg 2 September 2017
helaas zit aan alles in het leven positieve en negatieve kanten en men moet
alle kanten benadrukken.
het is ying/yang biologisch bestaat by gratie van het gangbare
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden