€500.000 per bedrijf

Geld voor sanering varkenshouderij

1 September 2017 - Esther de Snoo - 9 reacties

Vanaf vrijdag 1 september gaat een nieuwe financiële regeling in voor de varkenshouderij: de Regeling Omgevingskwaliteit. Dat heeft Coalitie Vitalisering Varkenshouderij (ViVa) vrijdag bekend gemaakt.

Deze regeling kunnen varkenshouders gebruiken bij een bedrijfsverplaatsing of
-beëindiging. Het totale budget voor de regeling is €8 miljoen, met een maximale vergoeding van €500.000 per bedrijf. Het doel van de Regeling Omgevingskwaliteit is een versnelling van de herstructurering van de varkenshouderij. 

Belangrijke stap
Het aantal varkens in concentratiegebieden, zoals Zuidoost-Brabant, moet met behulp van deze regeling worden verminderd. In gebieden waar ruimte is voor ontwikkeling, kunnen varkensbedrijven uitbreiden of zich vestigen, mits zij op duurzame en maatschappelijke verantwoorde wijze boeren.

De regeling is volgens Uri Rosenthal, voorzitter van de ViVa een belangrijke stap naar een economisch, toekomstbestendige en maatschappelijk gewaardeerde varkenssector. 

De regeling wordt uitgevoerd door Ontwikkelingsbedrijf Varkenshouderij, waar Paul Jansen (voorheen werkzaam bij Vion) de leiding heeft.  

Opgedeeld in 2 fases
De eerste fase biedt ondersteuning aan de stoppende varkenshouders, die niet meedoen aan de stoppersregeling 2020. De uitgekozen bedrijven ontvangen een vergoeding die in 2 delen is opgesplitst: een marktconform bedrag voor de varkensrechten en een vergoeding per varken.

Vervolgens kunnen de gestopte varkenshouders hun varkensrechten verkopen aan uitbreidende varkenshouders, met een beter ontwikkelingsperspectief. Op deze manier kan de ruimtelijke kwaliteit worden verbeterd en krijgen bedrijven met een toekomst de kans om zich verder te ontwikkelen.

Aanmelden
Aanmelden voor de regeling kan van 1 september tot en met 31 oktober 2017. De aanvragen worden gerangschikt per regio. De geselecteerde locaties moeten uiterlijk 1 januari 2019 hun bedrijf beëindigen. Dan vervalt hun vergunning.

Aanmelden kan via: www.ontwikkelingsbedrijfvarkenshouderij.nl

Tekst gaat verder onder de video.

Actieplan in uitvoering
​In de Coalitie ViVa werken de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), de Rabobank en het ministerie van Economische Zaken samen. Het Actieplan Vitalisering Varkenshouderij is in 2016 door de Coalitie ViVa gepresenteerd, met als doel de varkenssector te hervormen en toekomstbestendig te maken. Dit actieplan is nu in uitvoering. De regeling is hier een belangrijk instrument in. 

Dit is een coproductie, mede-auteur is Bart-Jan van Zandwijk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
9 reacties
Ton Westgeest 2 September 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10875747/geld-voor-sanering-varkenshouderij][/url]
Vervolgens kunnen de gestopte varkenshouders hun varkensrechten verkopen aan uitbreidende varkenshouders, met een beter ontwikkelingsperspectief.

Geweldig initiatief!!! Dan kunnen alle Straathofjes in plaats van 20000, er 30000 gaan houden...... maar we willen geen grote bedrijven in Nederland hoor!
Joop 2 September 2017
@ Ton : Helemaal mee eens: Nederlanders willen geen Straathofjes !!! Maar dit idee komt uit de hoge hoed van POV - - Hier willen ze juist geen kleine bedrijfjes meer...
john 2 September 2017
Het gaat erom dat bedrijven die willen ontwikkelen op plekken waar een flink aantal burgers zitten, dat plan staken en dat elders doen > dus op laten kopen en een bestaande locatie elders die minder overlast veroorzaakt overnemen en daar groeien. Win-win voor iedereen.
Ton Westgeest 2 September 2017
Klinkt leuk, john. Het feit is gewoon dat de overheid niet duidelijk is en recht door zee. Met allerlei lapmiddelen, kunst en luchtwassers geven ze de ondernemers weer hoop en uiteindelijk vergunning. Die ze dan net als nu in Brabant weer intrekken. Er is totaal geen visie bij de politiek. Ze zijn allemaal met zichzelf bezig. Het is toch abnormaal, 20000 varkens op een locatie, een drijvende boerderij waar alles aan en afgevoerd moet worden. Nog niet eens te spreken over ziektedruk en omgevings-welzijn. Trek lering uit de MKZ, varkenspest en de Q-koorts. Stop met die schaalvergrotende subsidies we willen dit helemaal niet.
info 2 September 2017
De schaalvergroting zal hier zeker doorgaan en plaatsen van 20.000 dieren op ,1 locatie zal over enkele jaren geen uitzondering zijn , de (kleine) bedrijven verdwijnen grotendeels en zullen worden benut door de grotere , we zien dat beeld in alle sectoren van de maatschappij zie b.v. de Lidel, Jumbo, Shell, Unilever, wanneer wij als agrarische producten producent niet hierin meegaan en dit doorschuiven naar de buitenlandse producent, zullen we totaal geen grip meer hebben op de kwaliteit van ons voedsel. Nu komt er ook Braziliaans vlees binnen wat door hormonen is gefabriceerd wat hier al jaren uit den boze is. We zullen moeten doorgaan met onze voedselproductie en steeds goed moeten nadenken om de nieuwste technieken toe te passen voor deze productie, daar hoort bedrijfsvergroting zeker bij, dan zullen ook de toekomstige ondernemers een boterham kunnen verdienen. Misschien moeten dan burgers die zich nestelen tussen deze bedrijven verhuizen naar de stad, zij gaan immers toch ook niet in de Botlek naast een chemische fabriek wonen. Waarom dan wel naast een varkenshouderij, om de narigheid op te zoeken , volgens mij een beetje dom.
Ton Westgeest 2 September 2017
Ter info: schaalvergroting leidt tot niets. Je ziet het met alles, de hele maak industrie zijn we al kwijt. Akzo- Nobel en Unilever zijn dit jaar maar net de dans ontsprongen. Het leidt tot overnames, uiteindelijk uit het buitenland. Dan worden de grote varkensbedrijven overgenomen door een Braziliaan, Rus of een Chinees die maken weer andere regels en je zou er dan maar tussen wonen. We zijn een klein land, heb niet de arrogantie dat we de wereld moeten redden/voeden. We worden door het buitenland in rap tempo ingehaald. De buitenlanden worden snel zelfvoorzienend. We kunnen alleen overleven door het beter, slimmer en veiliger te doen. Het scenario net als bij de mestkalveren- alles hier afmesten en het vlees dan in het buitenland verkopen- kan je niet volhouden met kippen, koeien en varkens. Alleen al voor de mest niet. Het is te kort door de bocht van; je gaat maar lekker in de stad wonen, de buitenlanders kopen trouwens ook al volop huizen en gebouwen in de stad.
Peters 3 September 2017
Beetje hypocriet om tegen schaalvergroting te zijn. Wie voert er nog van de plaatselijke molenaar, heeft een plaatselijke dierenarts enz.? Welkom in de nieuwe wereld! Ook al vallen er al 30 jaar op rij duizend varkenshouders jaarlijks af, niemand wil graag bij de volgende duizend horen.
hendrik 3 September 2017
de varkensrechten opkopen en melkveerechten van maken dan zijn ze meer waard en dan kan je de stoppende varkenshouder meer betalen
TDW 4 September 2017
Als we varkensrechten omzetten naar koeienrechten op basis van fosfaat met een korting bij verkoop varkensfosfaat van 37% .Na deze berekening hebben wij met een gelijke productie van hoeveelheid stikstof te doen bij omzetting van varkens naar koeien.Het grote voordeel is dat er dan 37% fosfaat van de markt af is.De varkensrechten kunnen dan +/- €300 per stuk opbrengen en 1 koerecht gaat +/- €2700 kosten.
john 5 September 2017
Er hoeven geen rechten om. volgend jaar is de mestproductie weer in balans met de ruimte en is er voor iedereen een goede boterham te verdienen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden