Door sjoemelpraktijken

Afrikaanse varkenspest in Russisch vlees

10 Oktober 2017 - Wouter Baan - 2 reacties

In Rusland is de Afrikaanse varkenspest aangetroffen in varkensvlees. Het betreft vlees afkomstig uit de West-Russische regio Pskov-Oblast en Khabarovsk Krai, wat in het uiterste oosten ligt.

De constatering in Khabarovsk Krai is opmerkelijk, omdat het virus daar officieel niet is gedetecteerd. Olga Smolina, woordvoerder van de lokale veterinaire dienst, zegt dat de ontdekking is gedaan tijdens een laboratoriumtest in 4 ton worst. Mogelijk zijn ook andere stromen ook besmet. Het vlees is verwerkt door een vleesverwerkingsbedrijf uit Moskou.

Niet de eerste keer 

In Pskov-Oblast is het virus op maandag 2 oktober gedetecteerd in verwerkt vlees. Verdere details zijn niet naar buiten gebracht. Het is overigens niet de eerste keer dat Afrikaanse varkenspest wordt aangetroffen in de regio Pskov-Oblast. In augustus werd het virus ook al aangetroffen bij verwerkt kippenvlees in een lokale gevangenis.

Track- en tracesysteem lekt
Volgens Sergei Dankvert, hoofd van de veterinaire dienst Rosselkhoznadzor, toont onderzoek aan dat de Russische vleesindustrie veelvuldig sjoemelt met grondstoffen. Het track- en tracesysteem is niet betrouwbaar en toe aan vervanging. Daardoor is voedselveiligheid niet altijd te garanderen.

In eerste instantie is de Russische veterinaire dienst bezig om wetgeving op te stellen, die het gebruik van niet te achterhalen grondstoffen in vlees, strafbaar stelt. De nieuwe wetgeving wordt, volgens de instantie, verwelkomt door de meeste Russische overheidsinstanties, maar het stuit her en der ook op de nodige weerstand. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
down under 10 Oktober 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10876142/afrikaanse-varkenspest-in-russisch-vlees][/url]
Typisch een gevalletje van "verdeel en heers"?
kenner 11 Oktober 2017
Tegen dit virus is nog geen entstof. De AVP komt steeds verder richting westen, is al op 2 dagen lopen (voor een wild zwijn) van de Duitse grens.
Het is een kwestie van tijd dat het virus ons bereikt, hetzij via wilde zwijnen, hetzij via besmet vlees dat Oost Europese arbeiders meenemen naar hier. Ik was pas zelf in Oekraïne en kreeg daar een heerlijk stuk vlees aangeboden om mee te nemen naar Nederland. Met tegenzin heb ik 't geweigerd wat op nogal wat onbegrip stuitte: "onze varkens zijn gezond". Zal best maar ik wil 't niet op m'n geweten hebben wanneer dit virus hier komt. DAT het komt is zeker, wanneer weet nog niemand. De gevolgen van een uitbraak in West Europa kan de sector (op dit moment zeker) niet aan......
erwinmiddeneuropa 17 Oktober 2017
laat ze deze bestrijding europees aanpakken. in oost europa vieren de jagers meer feesten als dat ze schieten
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden