Nevedi jaarcongres

Geen 200 miljoen voor verplaatsen varkensrechten

10 November 2017 - 1 reactie

"De veehouderij heeft bestaansrecht bij een gesloten Europese kringloop." Dat zei Tweede Kamerlid Rik Grashoff (GroenLinks) donderdag 9 november op het jaarcongres van Nevedi in Putten. Daarom moet er gesaneerd worden in de Brabantse varkenshouderij.

Grashoff vindt dat de veevoerindustrie moet streven naar een gesloten Europese kringloop. "Door het importeren van (voer)grondstoffen uit andere werelddelen worden nutriënten onnodig verplaatst. Hierdoor creëren we een mestprobleem en putten we elders de bodem uit." Grashoff vindt 25% non-Europese grondstoffen in veevoer nog steeds te veel.

Een wedstrijd op kostprijs verliest Nederland 

Grashoff benadrukte dat hij de veehouderij niet uit Nederland wil verbannen. "De veehouderij kan een oplossing zijn voor het voedselprobleem. Dit door reststromen om te zetten in hoogwaardige eiwitten." 

De omvang van de veehouderij moet volgens Grashoff bepaald worden door de beschikbaarheid van de reststromen. Grashoff complimenteerde de veevoersector dat momenteel 51% van het veevoer bestaat uit reststromen "Dit is een knappe prestatie, maar dit percentage moet hoger."

Saneren, niet verplaatsen
Een gesloten Europese kringloop binnen 10 jaar, is volgens Grashoff haalbaar. De focus moet dan verschuiven van bulkproductie naar kwaliteit. Een kleinere veestapel leidt volgens het Kamerlid tot lagere (mest)kosten. "Een wedstrijd op kostprijs verliest Nederland hoe dan ook." Als de Nederlandse varkenshouderij niet verduurzaamd, dan hangt de sector hetzelfde scenario boven het hoofd als met de textielindustrie is gebeurd", voorspelt Grashoff.

Dat zelfs het 'landbouw-vriendelijkste-kabinet' uit de geschiedenis wil saneren, is een teken aan de wand. Grashoff staat erop dat de €200 miljoen uit het regeerakkoord daarom gebruikt moet worden voor de sanering in de varkenshouderij in Oost-Brabant. Dat betekent dat varkensrechten uit de markt moeten worden gehaald.

 

boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
jos 12 November 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10876525/geen-200-miljoen-voor-verplaatsen-varkensrechten][/url]
Ik kan mij er wel iets bij voor stellen. Meer eigen grondstoffen in de EU verbouwen voor krachtvoeders . Tevens de huisvesting aanpassen . Dan krijg je al een vorm van extensivering.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Ontbossingsvrije soja

Greenpeace heeft voerindustrie op de korrel

Achtergrond Veevoer

Veevoerstress zit vooral bij biologische legkiphouder

Achtergrond Soja

'Certificering Noord-Amerikaanse soja positief'

Interview Verriet en Duteweerd

POV praat met ministerie over liquiditeitssteun

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief