Winstgevendheid in gevaar

Russische varkensprijs zwaar onder druk

20 November 2017

De Russische varkenssector groeit snel. In de periode van januari tot november produceerde Rusland bijna 6% meer varkensvlees, tegenover diezelfde periode in 2016. De varkensprijs kan dit extra aanbod niet aan.

Yury Kovalev, directeur van de Russische bond van varkenshouders (NUPP), waarschuwt dat circa 50% van de Russische varkensbedrijven in 2018 waarschijnlijk verlies gaat draaien. Rusland produceert en importeert namelijk meer varkensvlees dan dat de binnenlandse consumptie toestaat.

Import neemt toe door gunstige valutakoers

Import neemt toe
Tot november produceerde Rusland 6% meer varkensvlees (2,45 miljoen ton). In diezelfde periode importeerden de Russen, naar eigen zeggen, 20% meer varkensvlees (300.000 ton). De import valt ruimer uit dan vooraf ingeschat. Dit vanwege de aantrekkende waarde van de roebel; wat import aantrekkelijk maakt. De consumptie van varkensvlees wordt tot dusver geschat op 2,65 miljoen ton, wat betekent dat Rusland kampt met een overaanbod.

Russische varkenshouders roepen het Kremlin op om te stoppen met het subsidiëren van de varkensproductie. Bij het ministerie van Landbouw staan momenteel subsidieaanvragen uit voor zo'n 700.000 ton extra productie tot 2020. Met het huidige importvolume is extra productie volgens varkenshouders niet welkom.

In de afgelopen maanden is de Russische varkensprijs met ongeveer 13% gedaald tot $1,60 per kilo. Het Russische vleesbureau 'EMEAT' verwacht in 2018 een prijsdaling van 5% tot 15%. Als deze verwachting uitkomt, maakt volgens Kovalev in 2018 de helft van de Russische varkenshouders verlies.

Extra productie op komst
In 2018 voorziet Kovalev een verdere productiegroei van 3% á 4%, oftewel 135.000 ton extra varkensvlees ten opzichte van dit jaar. De consumptie groeit ook, maar met 50.000 tot 60.000 ton (circa 2%) minder snel. Volgens de Djambulat Khatuov, de viceminister van Landbouw, is export het enige middel om de Russische varkensprijs te steunen. Hij verzekert dat het landbouwministerie alles op alles stelt om buitenlandse afzetmarkten te openen.

Tot dusver groeide het exportvolume met 50% tot 50.700 ton. Kovalov verwacht dat het exportvolume in 2018 toeneemt tot ruim 80.000 ton, ondanks dat toegang tot enkele interessante afzetmarkten niet is verleend. Opvallend is dat een rem op de import niet als oplossing wordt aangedragen.

boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Tönnies verkoopt zijn 30.000 Russische zeugen

Nieuws Varkens

Tönnies verkoopt zijn 30.000 Russische zeugen

Russische vleesgigant investeert miljarden

Nieuws Varkens

Russische vleesgigant investeert miljarden

Rusland verwacht lagere productiegroei door AVP

Inside Varkens

Rusland verwacht lagere productiegroei door AVP

10 bedrijven produceren helft Russische varkens

Nieuws Rusland

10 bedrijven produceren helft Russische varkens

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief