Kwartaalbericht Q4

Rabobank: 'Heb een buffer voor volgend prijsdal'

21 November 2017 - Wouter Baan - 2 reacties

Dankzij goede varkensprijzen is 2017 een bovengemiddeld jaar voor de Nederlandse varkenshouderij. Of de prijzen in 2018 goed blijven, is niet zeker. Daarom roept Rabobank op tot het aanleggen van buffers om zo een nieuw prijsdal te kunnen overbruggen.

Rabobank signaleert dat de export naar China fors is afgenomen (-30%). Dit komt deels door de aantrekkende euro en deels door de hoge varkensprijs in Europa. Ook interne marktontwikkelingen in China zijn een oorzaak van de daling. Daartegenover staat een toenemende afzet naar andere Aziatische landen (Japan, de Filipijnen, Zuid-Korea) en de Verenigde Staten (VS). Per saldo is de Europese export in de eerste 7 maanden van dit jaar echter gedaald.

Amerikaanse varkensproductie groeit tot 2025

De varkensmarkt is vanaf half juni in ander vaarwater terechtgekomen. De snel dalende varkens- en biggenprijzen zetten de actuele marges onder druk. Dankzij de goede verdiensten in het eerste half jaar ligt de voerwinst bij zeugen, tot en met september, €575 boven het langjarig gemiddelde van €509. Bij vleesvarkens is de voerwinst kleiner en noteert deze €5 boven het langjarig gemiddelde van €76. De prijspiek van dit jaar kan volgens Rabobank gezien worden als een 'lening uit de markt'.

Lauwere verwachtingen voor 2018
Rabobank voorziet voor 2018 concurrentie vanuit de VS. De slachtcapaciteit is daar flink toegenomen, wat momenteel resulteert in circa 2,5 miljoen slachtingen per maand. De verwachting is dat de Amerikaanse productie van varkensvlees tot 2025 blijft stijgen. Dit komt onder meer door de toenemende productiviteit bij zeugen. De productie daalt daar sneller dan de consumptie, waardoor de VS dominanter wordt op de wereldmarkt.

Rabobank verwacht dat de Chinese productie van varkensvlees in 2018 met 2% zal toenemen. Dit terwijl het Chinese landbouwministerie over een krimp spreekt. De reden waarom China minder varkensvlees importeert, is de forse daling (-17%) van de Chinese varkensprijs, terwijl de internationale prijzen toenamen.

Ook in Europa verwacht Rabobank extra productie. De oorzaak is de groeiende zeugenstapel die dit jaar met 1,2% is toegenomen. Aangezien de consumptie licht daalt en de euro geleidelijk sterker wordt, ten op zichtte van de dollar, neemt de zelfvoorzieningsgraad in Europa toe. Dit kan tot verdere prijsdalingen leiden. De verwachting van Rabobank is dat 2018 een gemiddeld voerwinstjaar gaat worden.

Klik hier om het hele rapport te lezen.

Ruud Huirne, directeur Food & Agri bij Rabobank, zal op het Nationaal Economisch Landbouw Congres op 30 november in Bunnik (Utrecht) ingaan op trends in de landbouw. Klik hier voor meer informatie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
hvb 21 November 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10876638/rabobank-heb-een-buffer-voor-volgend-prijsdal][/url]
Het is wat, in goed jaar bufferen voor prijsdal, waar zijn we toch mee bezig?
Per saldo nog niets
Abonnee
rollade 21 November 2017
ja, en ik heb ook een verkeerde boekhouder.........want die kijkt altijd van januari t/m december voor mijn evt verdiensten, maar vaak komt daar dus wel een andere beeldvorming uit.
Robbert 19 December 2017
“De productie daalt daar sneller dan de consumptie, waardoor de VS dominanter wordt op de wereldmarkt.“ Vreemde logica?
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Rabobank

Rabobank wil meer slagkracht hoofdkantoor

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Interview Alex Datema

Zonder duurzaamheid geen financiering bij Rabobank

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden