Stijgende trend doorbroken

Europa importeert fors minder vlees

7 December 2017 - Wouter Baan

De vleesimport van Europese lidstaten gaat dit jaar waarschijnlijk lager uitpakken dan vorig jaar. Daarmee komt er een einde aan de jarenlange stijgende import. De Rotterdamse haven speelt een hoofdrol, zo blijkt uit cijfers van Eurostat.

In de eerste 3 kwartalen importeerde Europa zo’n 996.000 ton vlees, inclusief bijproducten. Dat is een teruggang van 12,3%, oftewel 140.000 ton. De import van pluimveevlees liep met 11% terug tot 605.700 ton, maar is daarmee wel verreweg de grootste importstroom. Oorzaak van de daling is het recente vleesschandaal in Brazilië. Daardoor kelderde de Braziliaanse export naar Europa met bijna 20% tot ruim 309.000 ton.

Oekraïne exporteert meer pluimveevlees 

Rotterdam is toegangspoort
Ook Thailand, de tweede belangrijkste Europese leverancier van pluimveevlees, exporteerde 11% minder tot 196.570 ton. De import uit Oekraïne steeg daarentegen met maar liefst 60% tot 56.540 ton.

Ook de import van rundvee-, geiten-, en schapenvlees liep in de eerste 3 kwartalen van dit jaar terug. Het geïmporteerde varkensvlees bleef wel nagenoeg gelijk. Echter, stelt deze stroom, qua volume, weinig voor ten opzichte van pluimveevlees.

Opvallend is dat de Nederland de grootste toegangspoort is van pluimveevlees naar Europa, gezien 46% (276.910 ton) van het vlees via de Rotterdamse havens wordt ingevoerd. Via het Verenigd Koninkrijk kwam 174.125 ton pluimveevlees aan, terwijl via de Duitse havens 80.500 ton binnenkwam.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden