Afschrijving gehalveerd

Tegenvaller voor varkens- en pluimveerechten

28 December 2017 - Bart-Jan van Zandwijk

Het standpunt waarbij productierechten niet afgeschreven kunnen worden, is definitief voorbij. Varkens- en pluimveehouders mogen hun productierechten toch afschrijven in 2017. Deze afschrijving valt echter wel wat tegen.

Eerder deze maand kwam de melding dat fosfaatrechten niet afschrijfbaar zouden worden, omdat er geen einddatum voor de rechten bekend was. Dat zou dan ook gelden voor de varkens- en pluimveerechten. Die waren in 2016 echter wel afschrijfbaar.

9

procent

afschrijving op varkens- en pluimveerechten

Toch wel afschrijfbaar
Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), maakte 20 december bekend dat de productierechten wel afschrijfbaar worden; zowel voor fosfaat, pluimvee als varkens. Naar verwachting duurt het 10 jaar om het doel te behalen. De rechten vervallen dus op 1 januari 2028. 

Varkens- en pluimveehouders gingen uit van een einddatum van 2017 en mochten de rechten in 5 jaar tijd afschrijven. Dat betekent 20% per jaar. Nu de einddatum is verlegd, betekent dit een afschrijving van 9% per jaar. In vergelijking tot de beoogde afschrijving van 20%, is het een flinke beperking.

Een afschrijvingstermijn van meer dan 10 jaar, betekent ook minder mogelijkheden voor afschrijving. Daarnaast zijn er tevens minder mogelijkheden om een herinvesteringsreserve op het aankoopbedrag te doen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse fosfaatrechten

Fosfaathandel trekt licht aan bij lagere prijzen

Analyse fosfaat

Hogere fosfaatprijzen bij rustige handel

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden