€1,39 miljard

EU eist compensatie voor boycot Rusland

29 December 2017 - Bart-Jan van Zandwijk

De Europese Unie (EU) eist een compensatie van €1,39 miljard van Rusland. Dit voor de boycot op varkensvlees die het land begin 2014 heeft opgelegd aan EU. Hiervoor is een officiële claim ingediend bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

Het importverbod werd eerder deze week door de WTO als illegaal bestempeld. Het bedrag dat de EU wil claimen, is gebaseerd op gederfde inkomsten, waarbij wordt uitgegaan van 15% groei per jaar. Rusland was voor de boycot afnemer van een kwart van de totale export.

Tweede boycot
Ondertussen is Rusland akkoord gegaan met het oordeel van de WTO en is het importverbod vervallen. Rusland blijft echter Europees varkensvlees weren. Varkens en varkensvlees zijn nu onderdeel van een breder pakket aan sancties die Rusland tegen de EU trof.

Update dinsdag 9 januari
Op maandag 8 januari heeft Rusland laten weten de claim te bestrijden. Volgens de Russen is er geen rekening gehouden met het feit dat de Afrikaanse varkenspest niet is uitgeroeid in de EU. Rusland zal het besluit niet aanvechten op veterinaire grond, maar op basis van de sancties die de EU aan Rusland heeft opgelegd voor de annexatie van de Krim.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden